VAŽNA SARADNJA PRIVATNOG I JAVNOG SEKTORA

MBA: Zajedničkim aktivnostima u borbi protiv sive ekonomije

"Svi moramo jednom za svagda shvatiti da je naša građanska obaveza da u svakom segmentu bitnom za naš ukupan razvoj svi uzmemo učešća ako hoćemo da postignemo rezultate"
0 komentar(a)
ekonomija, Foto: Shutterstock
ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2018. 15:11h

Veoma važan aspekt saradnje privatnog i javnog sektora odnosi se na suzbijanje sive ekonomije, posebno kada su u pitanju strateški sektori, navode iz Montenegro Biznis Alijanse.

"Povod za strateški pristup ovom problemu je postojeće stanje u ovoj oblasti koje negativno utiče na poslovanje onih koji redovno izvršavaju svoje obaveze i svojim radom utiču na razvoj naše ekonomije, ali i svi drugi negativni efekti koje ovaj problem izaziva. Sive ekonomije ima i u najrazvijenijim državama, ali je razlika u tome što je u njima taj procenat znatno niži. Dakle, naš cilj je smanjenje postojećeg procenta sive ekonomije koji je, aproksimativno, na nivou od oko 25% BDP-a. Spriječavanje dovođenja u neravnopravan položaj onih koji legalno posluju, u odnosu na one koji izbjegavaju da svoj biznis učine legalnim je ne samo poslovna, već i moralna obaveza svih relevantnih subjekata", piše u saopštenju MBA.

Oni ukazuju da je Crna Gora mala ekonomija i ovaj bi se problem, s te tačke gledišta, mogao ubrzanije rješavati.

"Upravo činjenica da smo mala država u kojoj se svi poznaju ovaj problem čini većim, jer dobar dio građana izbjegava da nelegalno poslovanje prijavi i tako pomogne njegovom sankcionisanju, odnosno dovođenju sive ekonomije na nivo ekonomske podnošljivosti. Svi moramo jednom za svagda shvatiti da je naša građanska obaveza da u svakom segmentu bitnom za naš ukupan razvoj svi uzmemo učešća ako hoćemo da postignemo rezultate. Zrela društva tako razmišljaju i djeluju, a nema niti jednog razloga da im se i mi kao društvo ne pridružimo. Da nam u tome ne bude kočnica veće ili manje nezadovoljstvo životnim standardom, već da nam upravo to bude snažan motiv za djelovanje. Sinergija države i njenih građana, kao i svih relevantnih subjekta je neophodna da bi se stvorili što kvalitetniji uslovi za život svih nas. Moramo shvatiti i prihvatiti činjenicu da nije potkazivač onaj koji prijavi nečije nedjelo, već da mu je to obaveza u cilju stvaranja što kvalitetnijeg ambijenta za život. S druge strane, obaveza države je da u kontinuitetu radi na rastu povjerenja građana u njene institucije, ako želimo postići neophodnu sinergiju i prave rezultate na tom planu", zaključuje se.