Penzioneri kojima je skinuta rata da zovu banku

Iz Fonda su objasnili da, ako se to nekom desilo a da je tražio moratorijum, samo treba da kontaktiraju svoju banku i traži povraćaj sredstava
9241 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BETA
Ilustracija, Foto: BETA

Martovska penzija se već isplaćuje, a pojedini penzioneri su se juče žalili da im je u više banaka uzeta rata kredita za koji su tražili moratorijum da bi tri mjeseca imali taj novac usljed krize izazvane virusom korona.

Iz Fonda su objasnili da, ako se to nekom desilo a da je tražio moratorijum, samo treba da kontaktiraju svoju banku i traži povraćaj sredstava.

Predstavnici Fonda su saopštili juče da su sproveli moratorijum kreditnih zaduženja “na osnovu spiska korisnika dostavljenih od banaka i mikrofinansijskih institucija sa naznačenim vremenom trajanja”.

“Korisnici koji nijesu obuhvaćeni navedenim moratorijumom, a podnijeli su zahtjev banci (zbog kraćeg vremena za podnošenje zahtjeva ili bilo kojeg drugog razloga), imaju mogućnost da se obrate svojoj banci koja će sredstva vratiti na račun penzionera da bi mogao sa istim raspolagati”, naveli su iz Fonda.

“Vijestima” se obratio klijent Erste banke koji tvrdi da mu je skinuta rata kredita iako to nije očekivao budući da je, kako navodi, uredno podnio zahtjev za stopiranje plaćanja obaveza, navodeći da zna da se to pojedinim penzionerima desilo i u drugim bankama.

“U slučaju da su klijenti tražili moratorijum nakon dostavljanja spiska Fondu PIO, mogu se obratiti banci, pa će u zavisnosti od datuma dospijeća mjesečne obaveze biti dogovorena dinamika moratorijuma. Svakako, svi penzioneri koji su zatražili moratorijum moći će da iskoriste pravo na odlaganje otplate tri mjesečna anuiteta”, objasnili su “Vijestima” iz Erste banke. Iz Erste banke ukazuju da banke imaju rok od pet dana da postupe po obavještenju korisnika kredita da žele iskoristiti pravo na odlaganje otplate kredita.

Bonus video: