U ORGANIZACIJI AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE

Regionalni vebinar o uticaju koronavirusa na turizam: Komunikacija, solidarnost i prilagođavanje tržištu

"Svi učesnici su predstavili mjere koje su donijele vlade zemalja iz koje dolaze, a u cilju prevazilaženja aktuelne krize, odnosno ublažavana ekonomskih posljedica u što većoj mjeri, kako bi se spasila radna mjesta i dala nova perspektiva razvoju sektora"
734 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pravovremena komunikacija unutar svih aktera u društvu, međudržavna komunikacija, solidarnost i konstantno prilagođavanje zahtjevima tržišta, čija je neizvjesnost uslovljena globalnom pandemijom koronavirusa COVID 19, ključni su postulati na kojima se moraju temeljiti odluke, saglasni su učesnici regionalnog vebinara na temu uticaja COVID 19 na sektor turizma, a koji su danas organizovale Američke privredne komore Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke i Grčke.

Kako je saopšteno iz Američke privredne komore Crne Gore, na vebinaru su učestvovali: Damir Davidović, državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, Tonči Glavina, državni sekretar Ministarstva turizma Hrvatske, Jan Herget, izvršni direktor kompanije "CzechTourism" iz Češke, Marjan Beltram, izvršni direktor za usluge turizma i mobilnosti "Nomago" iz Slovenije, Andreas Stilianopulos, izvršni direktor "Navigator" (zastupa Royal Caribbean and Walt Disney) iz Grčke, Kai Dikman, generalni direktor Regent Porto Montenegro i Siniša Topalović, "Horwath HTL", koji je ujedno i bio moderator diskusije.

"Svi učesnici su predstavili mjere koje su donijele vlade zemalja iz koje dolaze, a u cilju prevazilaženja aktuelne krize, odnosno ublažavana ekonomskih posljedica u što većoj mjeri, kako bi se spasila radna mjesta i dala nova perspektiva razvoju sektora. Udio turizma u BDP-u, zemalja učesnica vebinara, veoma je visok, pa je ovo bila odlična prilika da se razmijene iskustva i mišljenja u vezi sa tim na koji način države mogu da se uhvate u koštac sa ovim problemom", navodi se u saopštenju Američke privredne komore Crne Gore.

Jedan od zaključaka vebinara je da sve države moraju pripremati za više scenarija, te u skladu sa time se prilagođavati situaciji koja je vrlo vrlo zahtjevna i kompleksna, i to na globalnom nivou.

"U tom kontekstu, od velike važnosti je da se održava kvalitetna komunikacija unutar države, aktivni javno-privatni dijalog, kako bi se mjere uskladile sa onima na koje se odnose, odnosno očekivanja i mogućnosti. Imajući u vidu nepredvidivosti koje sa sobom nose situacije poput pandemije, izuzetno je nezahvalno davati konačne ocjene u ovom trenutku, ali jedno je sigurno, navike turista će se promijeniti, saglasni su učesnici, do toga da se može govoriti i o tzv. „revenge“ turizmu, odnosno psihološkoj pojavi gdje ljudi nakon pandemije ipak odlučuju da više putuju i kupuju, kada se svi zdravstveni uslovi steknu za to, što pokazuje slučaj Kine", piše u saopštenju Američke privredne komore Crne Gore.

U saopštenju se navodi i da sadašnji uslovi diktiraju da se svi društveni akteri konstantno pripremaju na promjene, usklađuju politike i mjere i prate razvoj događaja koji građane i privredu svakodnevno stavlja pred izazove.

"Učesnici su ocijenili da ovakve rasprave doprinose iznalaženju što boljih rješenja, te izrazili nadu da se u što skorijoj budućnosti organizuje sličan događaj", zaključuje se u saopštenju.

Preporučujemo za Vas