Ni demokratija ni autokratija, nego samoupravljanje - kao u Jugoslaviji

"To će da nas spasi... Demokratija na nivou ljudi, ne možeš imati demokratiju gore, a dolje nemaš ništa. Treba decentralizovati društvo. Samoupravljanje je rješenje"
24542 pregleda 33 komentar(a)
Isak Adižes
Isak Adižes
Ažurirano: 17.04.2020. 14:53h

Korona je kao zemljotres nakon koga slijede novi potresi jer će nakon zdravstvene krize uslijediti ogromna ekonomska kriza, ocijenio je poznati konsultant i stručnjak iz oblasti menadžmenta Isak Adižes.

Adižes je u emisiji Načisto na TV Vijesti upozorio da ta ekonomska kriza dovodi do socijalne krize koja će dovesti do političke krize, a što će voditi jačanju države i autoritarnih nagona i demokratiju odvesti u krizu.

On očekuje dramatične promjene i da će opstati oni koji su više integrisani, a da će slabi propasti.

Govoreći o opstanku država, Adižes smatra da postoje dva načina - diktatura poput Kine i princip povjerenja između različitih grupa u demokratijama.

Adižes je kazao da se zbog toga brine za sisteme kao što su Crna Gora, BIH, Makedonija, pa čak i SAD jer ekonomske pukotine otkrivaju socijalne pukotine. On smatra da je Crna Gora išla pogrešnim putem jer je išla na široki turizam i da će to doći na naplatu, a da je sada kasno za koncept za koji se on zalaže - mala i skupa država.

Na pitanje šta bi preporučio crnogorskim vlastima, Adižes je odgovorio: "Voz je otišao iz stanice".

Adižes smatra da je kraj liberalizma počeo prije nego što se to čini, da je kriza ojačala potrebu za rješavanje problema i da se sada demokratski bira autokrata.

On ističe da nije rješenje ni demokratija ni autokratija, već da rješenje ono što je imala Jugoslavija - samoupravljanje.

"To će da nas spasi... Demokratija na nivou ljudi, ne možeš imati demokratiju gore, a dolje nemaš ništa. Treba decentralizovati društvo. Samoupravljanje je rješenje", poručio je Adižes.

On je objasnio da je standard života porastao, ali da je pao kvalitet života i da je kvalitet to što je bitno.

Bonus video: