Konatar: Mjere Vlade nedovoljne, Vukotić negativac crnogorske ekonomije

"Pričamo o trećem paketu mjera, a nismo realizovali ni drugi, a čak ni prvi nije do kraja iscrpljen. Rasprava u Vladi ekonomkih analitičara je bila nejansa i kofuzna"
3338 pregleda 5 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: GP URA
Miloš Konatar, Foto: GP URA

Potpredsjendik URA Miloš Konatar gostujući na televiziji A1 saopštio je da je Crna Gora godinama trošila više nego što je zarađivala i ali i da je među prvim državama u regionu uvela mjere za zdravstvo, dok smo u ekonomiji to uradili posljednji.

"Mjere koje Vlada uvodi nisu dovoljne, a treba reći da do ovog trenutka nijedno preduzeće nije direktni korisnik nijedne mjere", rekao je Konatar.

Osvrćući se na izjavu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se ekonomija mora više orijentisati ka bankarskom sektoru i energetici, Konatar je saopštio da ga je sve to podsjetilo "na skeč Buksovaca, 30 godina mu je trebalo da shvati o čemu se radi, e sad kada je to razumio, predlaže kuda treba da ide crnogorska ekonomija".

"Pričamo o trećem paketu mjera, a nismo realizovali ni drugi, a čak ni prvi nije do kraja iscrpljen. Rasprava u Vladi ekonomkih analitičara je bila nejansa i kofuzna. Veselin Vukotić je negativac kada je riječ o crnogorskoj ekonomiji. Ova kriza je zapravo i šansa da shvatimo koliko smo griješili u prošlosti", rekao je.

Konatar dodaje da se "moramo vratiti na mjesto gdje smo pogresno skrenuli i krenuti drugačijim putem".

"Država mora da se jače ukjuči. Odlukom Vlade su zatvorena brojna mala i srednja preduzeća, samim tim potrošnja je značajno opala. Više nije pitanje traba li jer država svakako mora da se interveniše".

Navodi i da se spoljni dug u 13 godina uvećao pet puta.

"U 2006. godini dugovali smo 700 miliona eura, a na kraju 2019. godine 3,5 milijardi. Godina smo trošili više nego sto smo prihodovali, a predsjednik i premijer se voze kolima od milion eura. Tako nešto nećete naći u puno zemalja u svijetu. URA je predložila mnogo mjera za prevazilaženje krize, neke od njih su usvojene, a na neke Vlada nije odgovorila. Naš je predlog da EPCG pomogne građanima, odrekene se dijela profita i kao državno preduzecće pokaže solidardnost, s obzirom da su računi za mnoga domaćinstva sad veći nego u prethodnom mjesecu", kazao je Konatar.

Dodaje da URA ostaje pri stavu da najviši funkcioneri u državi primaju minimalnu zaradu od 222 eura, a da novac koji se obezbijedi od te mjere pođe kao nagrada za medicinare, vatrogasce i ostale službe koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa.

"Mjeru o moroatorijumu na kredite su izopačili u administraciji CBCG. Banke su morale imati više sluha i pokazati solidarnost, ali je CBCG generalno morala to bolje da ispregovara. Ovako su doveli ljude u zabludi", zakjučio je Konatar.

Bonus video: