Svih namirnica u marketima ima dovoljno, tržište stabilno

Iz trgovačkih lanaca navode da je normalizovan i transportni lanac u dopremanju proizvoda
1184 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 05.05.2020. 14:18h

Sa pojavom pandemije covid-19 mnogi građani su se snabdjeli velikim količinama namirnice o čemu su svjedočili i dugački redovi ispred supermarketa. To scene su bile svakodnevica sredinom marta, iako su nadležni upozoravali da za tim nema potrebe jer osnovnih žvotnih namirnica neće faliti.

Iz trgovačkih lanaca ukazuju da je potrošači ne treba da brinu, jer nema nedostatka namirnica, a normalizovan je i transportni lanac u njihovom dopremanju.

“Tržište je stabilno i snabdjeveno. Nema nedostatka namirnica i obezbijedjene su dovoljne količine. U jednom momentu je bio zastoj trandicionalnih kanala snabdijevanja i sa tradicionalnih tržišta, ali obezbijedili smo sa drugih tržišta” kazala je Olivera Lakonjić, PR trgovačkog lanca “Voli.”

Ona je je objasnila da u ponudi imaju i neke cijene životnih namirnice po cijeni koja je niža od dosadašnje, a to su ulje i brašno.

“Nijesmo mijenjali cijene osnovnih životnih artikala. Možda su potrošači primijetili da kada su u pitanju neki artikli, poput limuna, da je porasla cijena, a razlozi su skuplji transport i mnogosturko veća cijena nabavke, jer su se neka tržišta zatvorila za izvoz. Nabavka kontinuirano teče ine postoji artikal koji trenutno ne može da se pronadje, a koji je dio uobičajene trgovine naših potrošača” rekla je Lakonjić.

Sa pojavom pandemije Tržišna inspekcija je počela da prati kretanja maloprodajnih cijena 16. marta, u odnosu na cijene koje su važile na 9. mart, kada je obavljeno 648 kontrola.

“Povećanje maloprodajnih cijena kod trgovaca u Crnoj Gori utvrđeno je u 63 slučaja, dok u 351 slučaju nije bilo povećanja. Rast maloprodajnih cijena u apotekama utvrđen je u šest slučajeva, dok kod 228 nije bilo poskupljenja, pokazuju rezultati kontrola Tržišne inspekcije. To se odnosi na kontrole od 16. do 28. marta” saopšteno je početkom aprila iz Uprave za inspekcijske posl

Bonus video: