Nepotpuni podaci za Vladin prvi paket pomoći

Martovski paket mjera uključio je, uz moratorijum na otplatu kredita, između ostalog i odlaganje poreza i doprinosa za tri mjeseca (aprli, maj i jun), jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjem i korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice
6835 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti
Zgrada Vlade, Foto: Arhiva Vijesti

Vlada bi sjutra trebalo da usvoji drugi paket mjera pomoći privredi i građanima za ublažavanje ekonomskih posljedica zbog koronavirusa čiji bi bruto efekat bio između 56 i 60 miliona, ako se koriguju predlozi za dio planiranih subvencija države za minimalne plate zaposlenih u privatnom sektoru.

Iz Vlade juče “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje kako se došlo do računice da je prvi paket pomoći vrijedan 100 miliona eura, što je zvanično saopštila ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

U vladinom dokumentu “Odgovor na pandemiju”, koji je upućen Skupštini, nema procjene koliko ukupno vrijedi prvi paket mjera koji dominantno podrazumijeva odlaganje plaćanja obaveza, a nije za sve mjere navedeno ni dosad ostvareno.

Martovski paket mjera uključio je, uz moratorijum na otplatu kredita, odlaganje poreza i doprinosa za tri mjeseca (aprli, maj i jun), jednokratnu pomoć penzionerima sa najnižim primanjem i korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti u državnoj svojini na tri mjeseca, avansna plaćanja za kapitalne projekte i kreditne linije državnog IRF-a.

Prema podacima iz dokumenta Vlade, do 15. aprila odložena je naplata poreza i doprinosa u vrijednosti od 8,053 miliona (što je tek početak odlaganja obaveza), a za jednokratnu pomoć je isplaćeno milion eura.

Jedna od mjera je avansno plaćanje pružaocima usluga i izvođačima radova na početim kapitalnim projektima uz obezbijeđene bankarske garancije u visini avansa, ali u dokumentu proslijeđenom poslanicima nema podataka da li je i koliko novca po tom osnovu isplaćeno iz državne kase. Nema ni podataka o mjeri koja se odnosi na odlaganje plaćanja zakupa nepokretnosti u vlasništvu države.

Navode da je, zaključno sa 15. aprilom, IRF dobio 665 zahtjeva za kredite, od čega je odobrio 45 u vrijednosti od četiri miliona eura. Zamjerka dijela privrednika je da su sredstva objezbjeđenja za ove kredite velika i da bi ih trebalo olabaviti. IRF je zvanično saopštio da se mora držati zakonskih procedura, jer bi sve drugo bilo krivično djelo.

Drugi paket mjera, prema predlogu, odnosi se na subvencije za april i maj za isplatu 70 odsto minimalne zarade (155 eura) za zaposlene u preduzećima gdje je zabranjen rad, kao i za radnike u karantinu, izolaciji i one koji su iskoristili mogućnost da ostanu kod kuće da bi čuvali djecu koja nisu starija od 11 godina, a i na oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na taj dio zarade.

Vlada razmatra mogućnost da za subvencije za zatvorene djelatnosti sa 155 eura poveća na 222 eura i za turizam da bude subvencija od 70 odsto minimalne plate umjesto sada predviđenih 50 odsto, odnosno 155,5 eura umjesto 111 eura po zaposlenom. Nije odgovoreno da li će tim dopuniti mjere, nakon razgovora sa socijalnim parnerima i poslanicima, kao i da li je još nešto u planu.

Planiranim subvencijama su obuhvaćene i ugrožene djelatnosti, gdje spadaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih, u iznosu od 50 odsto minimalne plate. U paketu su duple subvencije za struju socijalno ugroženima, plaćanje dijela računa ugroženima, isplata po 50 eura nezaposlenima, subvencije poslodavcima za zapošljavanje novih radnika, odnosno registrovanja onih koji su do sada radili na crno...

Bonus video: