CBCG: Moguće produženje moratorijuma na otplatu kredita za najugroženije

Mjera koja se razmatra je i obezbjeđivanje efikasnog pristupa povoljnih kreditnih linija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za postojeće i nove klijente iz bankarskog sistema Crne Gore iz novog paketa solidarnosti koji je vrijedan tri milijarde dolara
4278 pregleda 3 komentar(a)
CBCG, Foto: Luka Zeković
CBCG, Foto: Luka Zeković

Centralna banka Crne Gore (CBCG) saopštila je danas da razmatra da uvede set novih mjera za podršku građanima i privredi u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, a jedna od njih je da se postojeći moratorijum na otplatu kredita produži za najugorženije kategorije građana i firmi.

Objašnjeno je da će se to sagledati u saradnji sa bankama 45 dana prije isteka moratorijuma koji je uveden 21.marta.

Mjera koja se razmatra je i obezbjeđivanje efikasnog pristupa povoljnih kreditnih linija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za postojeće i nove klijente iz bankarskog sistema Crne Gore iz novog paketa solidarnosti koji je vrijedan tri milijarde dolara.

"Obezbjeđivanje efikasnog pristupa povoljnim kreditnim linija Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za postojeće i nove klijente u bankarskom sistemu Crne Gore iz 160 milijardi dolara predviđenih novih sredstava Svjetske banke. Razmatra se i značajno smanjenje cijene povlačenja likvidnosti obavezne rezerve promjenom Odluke o bližim uslovima za davanje kredita bankama u slučaju potreba za likvidnošću, kao i mogućnosti za privremeno dalju povoljniju klasifikaciju kredita u periodu nakon okončanja faze moratorijuma", saopšteno je iz CBCG.

Od momenta uvođenja moratorijuma stopirana je otplata 1,31 milijardu kredita, dok su banke od 21. marta odobrile 38,3 miliona eura novih kredita.

​"Crna Gora je jedna od rijetkih 12 zemalja u svijetu koja je usvojila ovu mjeru, a čiji se obračun kamate tokom trajanja moratorijuma sprovodi na identičan način kao u ostalim jurisdikcijama. Ova odluka omogućava da pravna i fizička lica u ovim izazovnim vremenima povećaju svoj raspoloživi dohodak. Efekti moratorijuma su jasni: do 10.04.2020, odnosno, za 20 dana primjene moratorijuma, prijavilo se ukupno 64,434 korisnika kredita, odnosno 52% fizičkih lica korisnika kredita i gotovo 74% privrede, dok iznos kredita za koje je predat zahtjev za moratorijum iznosi 1,31 milijarde eura, odnosno 46% ukupnih kredita u sistemu" saopšteno je iz CBCG.

Kako se dodaje od momenta uvođenja moratorijuma 21. marta pa do 17. aprila, banke su odobrile 38,3 miliona eura kredita, 1.031 klijentu, 899 fizičkih lica i 132 pravna lica.

"U martu su banke odobrile 3.486 partija kredita za fizička lica i 282 partija kredita za pravna lica, odnosno 73,4 miliona eura ukupno. Banke su spremne da svoju raspoloživu likvidnost usmjere prema klijentima, privredi i građanima, kako sada, tako i u daljem periodu oporavka ekonomije", saopšteno je iz CBCG.

Bonus video: