Fideliti: Sve gora socio-ekonomska slika, brže donosite odluke o mjerama

Fideliti navodi da je, prema saopštenju EPCG za januar i februar ove godine, u januaru račune uredno plaćalo 202.050 domaćinstava, dok je u februaru 199.864 domaćinstva uredno platilo račune za električnu energiju
7390 pregleda 6 komentar(a)
Računi za struju, Foto: Luka Zeković
Računi za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2020. 11:27h

Nova potvrda o ozbiljnom udaru krize izazvane koronavirusom dolazi i iz Elektroprivrede Crne Gore - samo za mjesec se broj redovnih platiša električne energije u Crnoj Gori smanjio za 20.584, što je pad od ogromnih 10 odsto, ukazuju iz konsultantske kuće Fideliti.

“Ovo je jasan indikator koji mora upaliti lampice kod donosioca odluka da se socio-ekonomska slika u Crnoj Gori drastično pogoršala. Kakvi će biti podaci za april, kada su mnogi ljudi ostali bez posla i redovnih primanja, možemo jednostavno predvidjeti - broj domaćinstava koja uredno plaćaju račune za struju će biti još manji”, naglasili su iz Fidelitija.

Podsjećaju da je EPCG u nedavnom saopštenju za javnost vezanom za mjesečnu potrošnju električne energije navela da će martovske račune, umanjene za iznos popusta za redovne platiše, dobiti 50 odsto domaćinstava u Crnoj Gori, odnosno 179.280 kupaca.

Navode da je, prema saopštenju EPCG za januar i februar ove godine, u januaru račune uredno plaćalo 202.050 domaćinstava, dok je u februaru 199.864 domaćinstva uredno platilo račune za električnu energiju.

U Fidelitiju smatraju da je to još jedan dokaz da su ekonomske mjere koje je Vlada donijela/predložila, a koje u najvećoj mjeru još nisu počele da se sprovode, “nepravovremene, mlake i nedovoljne”.

“Već smo zakasnili da značajnije pomognemo najranjivijim kategorijama našeg društva: što se više kupuje vrijeme kroz razvlačenje i simuliranje razgovora, konsultacija i pregovora, stanje u društvu će biti sve teže i teže”, upozoravju iz te kuće.

Iz EPCG nijesu željeli da se izjašnjavaju na jučerašnje ukazivanje Fidelitija. Prema zvaničnim podacima EPCG, prosječni martovski račun je iznosio 36,36 eura, izuzimajući mjesta koja nijesu stalno nastanjena.

Bilo je žalbi domaćinstava na “veliki iznos računa za struju za mart”, koji tvrde da prikazano ne odgovara njihovoj stvarnoj potrošnji. Iz EPCG su saopštili da je blizu 60 odsto domaćinstava dobilo račun u vrijednosti do 30 eura, a od 30 do 50 eura - 16 odsto potrošača. Naveli su da je od 50 do 100 eura martovski račun dobilo 19 odsto potrošača, dok je potrošnju vrijednosti od preko 100 eura imalo 5,6 odsto kupaca.

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore i više NVO udruženja invalida tražili su od vrha EPCG da na apriliskim računima izostave nadoknadu za obnovljive izvore energije. Naknada za OIE se naplaćuje po Zakonu o energetici. Oni su istakli da ne žele da im se obračunava do odluke Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti i zakonitosti inicijative kojom su osporene dvije odredbe zakona na osnovu kojih se i naplaćuje naknada za obnovljive izvore.

“Ogroman broj građana obratio nam se zbog posljednjih dobijenih računa za struju koji su uvećani i do 30 odsto”, naglasio je predsjednik PIR-a Momo Joksimović.

Bonus video: