Unija poslodavaca: Opasno i neodmjereno etiketiranje

"Stavove Unije poslodavaca kreira ona sama, a piše ih crnogorska poslovna zajednica oličena u privrednicima – članovima UPCG"
2840 pregleda 2 komentar(a)
Unija poslodavaca
Unija poslodavaca

Unija poslodavaca poslala je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću u kojem su kako su naveli zatečei "iskazanim neprofesionalizmom, zlonamjernom i nesmotrenom izjavom predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Zorana Vukčevića"

Reagovanje prenosimo integralno

"Za punih 18 godina koliko postoji Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), nismo svjedočili ovakvoj vrsti opasnog i neodmjerenog etiketiranja Vladinih socijalnih partnera, što je alarm koji zabrinjava i zahtijeva poseban oprez i reakciju nadležnih.

Kao učesnik u tripartitnom socijalnom dijalogu, UPCG se svojim dosadašnjim djelovanjem već dokazala kao partner od povjerenja Vladi i sindikatu, te kao odgovoran, legitiman zastupnik interesa privrednih subjekata – svojih članova, što potvrđuje i reprezentativnost UPCG prepoznata i zvanično priznata i na nacionalnom i međunarodnom nivou.

U UPCG znamo da su socijalni partneri u Crnoj Gori uvijek bili na istom zadatku, a posebno u ovim teškim danima ekonomske krize izazvane COVID-19 pandemijom. Zajedništvo i pripadnost Vlade, UPCG i sindikata istom timu, od svih nas traži odgovoran odnos, saradnju i punu posvećenost iznalaženju rješenja koja su pravovremena, adekvatna i usmjerena ispunjenju zajedničkog cilja: očuvati likvidnost i kontinuitet poslovanja preduzeća i sačuvati radna mjesta. Zato će napori UPCG i u narednom periodu biti usmjereni na djelovanje u svrhu očuvanja javnog zdravlja i pružanje podrške privredi, što su pitanja koja za nas predstavljaju državni prioritet.

Sučeljavanje različitih mišljenja je poželjno, logično i neophodno kako bi rješenje za prevazilaženje aktuelne krize bilo u korist i u skladu sa mogućnostima svih zainteresovanih strana.

Obavljajući funkciju premijera, u prilici ste da svjedočite redovnoj poslovnoj praksi UPCG čiji pristup, stavovi i stručni komentari i elaboracije nikada nijsu sadržali ni najmanju primjesu dnevnog politikantstva. Kao što Vi, a i crnogorska javnost dobro zna, UPCG se nikada nije bavila politikom niti je ikada dozvolila da politika uđe u njene redove. Zato i ne dozvoljavamo prozivke u kojima se UPCG imputira nestručnost, a posebno pokušava urušiti nezavisnost – jedna od naših najvećih vrijednosti.

Stavove Unije poslodavaca kreira ona sama, a piše ih crnogorska poslovna zajednica oličena u privrednicima – članovima UPCG. To UPCG dodatno obavezuje i od nas zahtijeva da takve stavove u svim obraćanjima naših zvaničnika prenosimo izvorno, svjesni da ono što je dobro za crnogorska preduzeća mora biti dobro i za državu u cjelini. To nije politika, a još manje politikanstvo, već isključivo zdrava logika koja nam govori da u društvu koje počiva na demokratskim osnovama i razvojnim politikama usmjerenim ka ulasku naše zemlje u članstvo EU, ekonomija mora imati primat nad politikom!

Skoro dvije decenije ukupno djelovanje UPCG podređeno je ispunjenju naše vizije: Jaka privreda – uspješna Crna Gora.

UPCG od Vas, kao premijera, traži da socijalne partnere zaštitite od napada onih koje Vlada postavlja i imenuje. Takođe, tražimo i da takvim pojedincima ukažete na potrebu da povjerene zadatke profesionalno izvršavaju, ne skrećući pažnju na netačne informacije i opasne insinuacije koje ne priliče zvaničnicima državne administracije.

Okolnosti su suviše teške i previše je problema koji traže hitno reagovanje, jer to od nas očekuju svi oni koji već više od mjesec dana grcaju u problemima. Zato Unija poslodavaca će nastaviti i dalje, odgovorno, posvećeno i sa istom upornošću da radi u interesu privrede, građana i našeg društva u cjelini", navodi se u ragovanju Unije poslodavaca Crne Gore.