Gdje su milioni eura, a gdje 400 respiratora?

Prema dokumentima do kojih su “Vijesti” došle, podgorička firma je sa beogradskom 28. i 29. marta zaključila dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 miliona eura (bez PDV-a) za isporuku ukupno 400 respiratora
40490 pregleda 43 komentar(a)
Prevara ili nesporazum? - Respiratori (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Prevara ili nesporazum? - Respiratori (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Beogradska firma “Sinofarm” zatražila je od Privrednog suda Crne Gore da hitno zabrani firmi podgoričkoj kompaniji “BTL Medical Montenegro” raspolaganje sa pet miliona eura avansno uplaćenih za kupovinu 200 respiratora-ventilatora za potrebe liječenja građana Srbije oboljelih od koronavirusa.

Iz “Sinofarma” tvrde da su sa podgoričkom firmom zaključili dva ugovora o nabavci 400 respiratora, ali da to nije ispoštovano, zbog čega su ugovori, kako tvrde, raskinuti.

Iz “BTL Medical Montenegro”, koja je u vlasništvu Sanje Lekić, tvrde da nijesu pristali na raskid ugovora i da “Sinofarm” nije na vrijeme uplatio novac, ali i da su respiratori na lageru u Pekingu.

Prema dokumentima do kojih su “Vijesti” došle, podgorička firma je sa beogradskom 28. i 29. marta zaključila dva ugovora ukupne vrijednosti 8,9 miliona eura (bez PDV-a) za isporuku ukupno 400 respiratora.

“Sinofarm” je još 30. marta isplatio u cjelosti podgoričkoj firmi 8,9 miliona eura po osnovu oba ugovora, ali je “BTL Medical Montenegro” 3. aprila obavijestio beogradsku firmu da, ipak, ne može isporučiti respiratore po uslovima iz ugovora od 28. marta.

Nakon toga beogradska firma je 5. aprila hitno zatražila povraćaj uplaćenog novca, posebno imajući u vidu pandemijsku situaciju u Srbiji i urgentnu potrebu za respiratorima.

Ova beogradska firma je distributer medicinske opreme u Srbiji i ugovorenih 400 respiratora trebalo je da budu isporučeni Republičkom fondu zdravstva Srbije i stavljeni na raspolaganje zdravstvenom sistemu.

„Uprkos brojnim zahtjevima za hitan povraćaj uplaćenog novca, od kojeg neposredno zavisi nabavka dostupnih respiratora i ljudski životi, protivnik obezbjeđenja do danas nije izvršio povraćaj uplaćenog iznosa od 5.000.000 eura“, ističe se u zahtjevu sudu za izdavanje privremene mjere, a kao dokazi prilažu opomene pred utuženje od 7. i 9. aprila ove godine.

Iz “Sinforma” tvrde da su avansno uplatili cjelokupnu kupoprodajnu cijenu iz ugovora, budući da su iz podgoričke firme imali uvjeravanja da se „da su ugovoreni respiratori na lageru i spremni za isporuku“.

Podgorička firma je beogradskoj vratila samo 3,9 miliona eura jer, kako tvrde, „zbog poremećaja na tržištu“ nije mogla isporučiti 200 respiratora marke „Shangrila 5105“.

Advokat BTL Medical Montenegra Goran Petrović tvrdi za „Vijesti“ da nijesu pristali da se raskine prvi ugovor vrijedan pet miliona eura.

“Taj ugovor se izvršava. ‘Sinofarm’ je zakasnio sa uplatom novca 30. marta. Izgubili su ugovoreni rok, pa je na molbu ipak prihvaćena isporuka najkasnije do 30. aprila. Sada izvršenje ugovora o isporuci 200 komada respiratora model ACM812A za kupca ‘Sinofarm’ iz Beograda zavisi od toga da li će Ambasada Srbije u Pekingu dostaviti oficijelno pismo kineskom isporučiocu ovih respiratora, da su oni namijenjeni zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Novac je ‘Sinofarm’ trebalo da uplati 30. marta u 9 časova po našem vremenu, odnosno u 15 časova po kineskom vremenu, a on je uplaćen u 14.29 časova po našem vremenu odnosno u 20.29 po kineskom. Zbog toga se respiratori nijesu mogli prema ugovoru podići sa lagera u Pekingu, kako je to bilo ugovoreno“, objasnio je „Vijestima“ advokat Petrović.

On tvrdi da imaju uvjeravanja Kineza da će respiratori biti isporučeni najkasnije do 30. aprila, i da ima korespondenciju sa državom Srbijom, njenim Fondom zdravstva, savjetnikom u Ambasadi Srbije i advokatskom kancelarijom Gorana Rodića, koja zastupa “Sinofarm”.

Vlasnica BTL Medicala Sanja Lekić saopštila je „Vijestima“ da je njena obaveza bila da isporuči respiratore sa lagera u Pekingu.

“Sinofarm” u zahtjevu Privrednom sudu u Podgorici, traži da se “BTL Medical Montenegro”, zabrani da raspolaže novčanim sredstvima u iznosu od pet miliona eura, kod svih poslovnih banaka u Crnoj Gori kod kojih ima domaći ili devizni račun.

Traži i da ova privremena mjera traje do pravosnažnog okončanja paričnog postupka koji će pokrenuti.

Dobavljač tvrdi da je prekinuo saradnju sa Lekićevom

Podgorička firma je, stoji u dokumentaciji dostavljenoj sudu, 28. marta dala izjavu da „pod materijalnom i svakom drugom odgovornošću garantuje da u tom trenutku može staviti na raspolaganje kupcu 400 komada medicinskih respiratora“.

„Kako bi se dodato pojačala garancija da će respiratori biti isporučeni u ugovorenom roku, i vlasnica 100 odsto kapitala BTL Medical Sanja Lekić daje 30. marta izjavu kojom garantuje predlagaču isporuku respiratora, po uplati avansa“, navodi se u zahtjevu sudu.

BTL Medical je 7. aprila razloge kašnjenja za povraćaj novca objasnio navodeći da su skoro devet miliona eura proslijedili dobavljaču medicinske opreme “Segment Spec Technoexport LTD”, prilažući i mejl dostavljen toj firmi.

Iz “Sinofarma” tvrde da su dobili izjavu od dobavljača da nijesu primili nijedan euro od podgoričke firme i da je „zbog nemogućnosti komunikacije sa gospođom Lekić prekinuta svaka saradnja 6. aprila“.

Aparati za KC ni isporučeni, ni plaćeni

Klinički centar (KC) početkom mjeseca ugovorio je sa firmom BTL Medical nabavku 15 respiratora.

Prema ugovoru, vrijednom 332.140 eura, respiratore je trebalo isporučiti u narednih deset dana.

Međutim, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, respiratori nisu isporučeni, niti plaćeni. U ugovoru o hitnoj nabavci piše da je riječ o respiratorima proizvođača Nanjing Chenwei Medical Equipment Co Ltd. Vlasnica BTL Medical “Vijestima” je juče kazala da će “uskoro i crnogorskom zdravstvu isporučiti 15 respiratora”.

Bonus video: