Turističkoj privredi veće subvencije, biće i smanjenja dažbina?

Na glavno pitanje od kojeg zavisi ovogodišnja sezona - kada će biti otvorene granice niko još nema odgovor. Premijer za maj najavio postepeno otvaranje ugostiteljstva i uslužnih djelatnosti Subvencije minimalne zarade za turizam iz drugog paketa ekonomskih mjera iznosiće oko pet miliona, dok bi oslobađanje od ostalih obaveza moglo da iznosi još toliko
4429 pregleda 0 komentar(a)
Vlada bi paket mjera za turizam trebalo da definiše naredne sedmice: Marković sa hotelijerima, Foto: Gov.me/Saša Matić
Vlada bi paket mjera za turizam trebalo da definiše naredne sedmice: Marković sa hotelijerima, Foto: Gov.me/Saša Matić

Vladin posebni operativni tim će tokom naredne sedmice pripremiti predlog mjera za podršku hotelijerima i turističkoj privredi, a prema saznanjima “Vijesti” to će, osim direktne pomoći u subvenciji minimalne zarade, obuhvatiti potpuno ili značajno oslobađanje od plaćanja naknade za morsko dobro, članarine turističkim organizacijama i drugih dažbina na državnom i lokalnom nivou, veće učešće države u marketinškom predstavljanju turističke ponude...

Prema informacijama “Vijesti” sa jučerašnjeg sastanka premijera Duška Markovića sa predstavnicima iz oblasti turizma, najvjerovatnije da će hoteli biti svrstani u prvu grupu ugroženih preduzeća, čime bi imali pravo na subvenciju po zaposlenom u visini bruto minimalne zarade. Nacionalno koordinaciono tijelo je 15. marta zabranilo rad ugostiteljskim objektima ali ne direktno i hotelima jer je navedeno “zabrana pružanja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste”.

U predlogu drugog paketa Vladinih kriznih mjera najveći procenat subvencije bruto minimalne zarade imaju zabranjene djelatnosti, što se u tom trenutku nije odnosilo na hotele koji zapravo ne rade jer su zatvorene granice.

Možda i duže odlaganje obaveza

Sami program subvencije minimalne zarade za turizam iznosiće pet miliona eura, dok bi oslobađanje od ostalih obaveza moglo da iznosi još toliko.

Hoteli sada imaju vrlo mali broj zaposlenih jer nisu produžavali ugovore na određeno, niti su sklapali ugovore sa sezonskim radnicima.

Osim ovih pogodnosti kompanije iz oblasti turizma imaju pravo na korišćenje podrške iz prvog paketa antikriznih mjera koji se odnosi na odlaganje poreskih obaveza i kredita na 90 dana, što u slučaju loše turističke sezone, kako im je juče najavljeno, može biti produženo.

S obzirom da 95 odsto turističkog prometa u Crnoj Gori ostvare stranci, glavno pitanje predstavnika turističke privrede je bilo da li se i kada može očekivati otvaranje granica i međunarodnog prevoza, naročito aviosaobraćaja.

Saopšteno je da sve zavisi od epidemiološke situacije, ali da bi se u slučaju suzbijanja epidemije u Crnoj Gori i zemljama EU moglo početi djelimično otvaranje države u junu uz stroge mjere zaštite. I ovaj rok je pod velikim znakom pitanja, a i ako bi se to desilo očekuje se značajan pad posjete stranih turista.

Pomozite odmor za građane CG

Bilo je predloga i da Vlada preko socijalnih i sindikalnih fondova za odmor i rekreaciju pomogne odlazak na odmor svojih građana, kako se djelimično nadoknadio očekivani manjak inostranih.

Marković je predstavnicima turističke privrede i hotelijerima, saopšteno je nakon sastanka, kazao da će već od 4. maja biti stvorene pretpostavke za rad malih i srednjih preduzeća, a da je za drugu polovinu maja planirano omogućavanje rada u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, poštujući epidemiološka pravila i procedure.

„Otvorićemo i naše marine za sva plovila, i zahtijevam da se od danas pripremamo za korišćenje tog resursa”, kazao je premijer na sastanku.

Nacionalno koordinaciono tijelo sinoć je dalo saglasnost za otvaranje marina uz poštovanje mjere samoizolacije i ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.

Marković je rekao da je dobio dragocjene informacije i predloge i da će oni biti pažljivo analizirani u Vladi i Ministarstvu turizma. „Udružićemo i snage i znanje da održimo turizam kao našu kapitalnu privredu. Želimo da sačuvamo svako radno mjesto u turizmu, Vlada će pomoći direktno zaposlenima. Turizam nije samo sektor, već moćan tržišni instrument naše ekonomske i monetarne stabilnosti. Zbog toga ćemo ga staviti u prvi plan naših ekonomskih mjera, i uskoro izići sa odlukom kojom ćemo očuvanje naših kompanija i preduzetnika u turizmu, kao i radnih mjesta, podržati sa oko pet miliona eura iz budžeta”, kazao je Marković

Marković je već šest mjeseci i koordinator Ministarstva turizma i održivog razvoja, jer novi ministar nije izabran od kada je u novembru prošle godine ostavku podnio Pavle Radulović.

Bonus video: