“HITNA REAKCIJA NA PANDEMIJU”

UPCG: Ukinuti neradnu nedelju trgovinama, kako bi se ublažile posljedice koronavirusa

Iz UPCG ističu da od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, cenogorska privreda je izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…)
2263 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Poslodavci.org, Poslodavci.org, Poslodavci.org
Ilustracija, Foto: Poslodavci.org, Poslodavci.org, Poslodavci.org

Teška ekonomska situacija u zemlji i problemi privrede nastali pod uticajem zdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa, zahtijeva iznalaženje hitnih rješenja koja se prvenstveno odnose na konkretne poteze u dijelu regulatornog okvira, saopštneo je iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG).

“Kao jednu od posebno urgentnih intervencija, Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) izdvaja sporne odredbe člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini i poziva Ministarstvo ekonomije da navedeni član suspenduje, odnosno stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine”, navodi se u saopštenju UPCG.

Dodaje se da UPCG uvažava mjere zaštite javnog zdravlja koje su Ministarstvo zdravlja i Nacionalno koordinaciono tijelo za sprečavanje širenja zaraznih bolesti (NKT) do sada preduzeli i, koji su kako ističu iz UPCG, uz združenu akciju cijelog društva, doprinijeli uspješnoj borbi protiv širenja epidemije novog koronavirusa i rezultatima kojima svi u Crnoj Gori danas svjedočimo.

“Svjesni da se pitanja zaštite zdravlja građana i očuvanja privrede moraju istovremeno rješavati, UPCG poziva da se s istom energijom i odgovornošću što hitnije posvetimo rješavanju izazova i problema koje je ova situacija stavila pred crnogorske privrednike. Potezi koje sada budemo povlačili, biće od krucijalnog značaja ne samo za budućnost privrednika, već budućnost ukupne ekonomije Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz UPCG ističu da od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, cenogorska privreda je izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…).

“Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone. Dodatnu zabrinutost izazivaju i predstojeći državni praznici u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine – pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine – donijeti i nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu inače tešku situaciju. U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i sektora trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nisu radili”, navodi se u saopštenju UPCG.

Oni su podsjetili da je UPCG prvog avgusta 2019. godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

“Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još uvijek čeka, u UPCG smatramo oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu istog - bar do trenutka donošenja odluke u ovom predmetu. Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom. U UPCG insistiramo i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta. Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli „oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom”, zaključuje se u saopštenju UPCG.

Preporučujemo za Vas