Za rekonstrukciju puta Gubavač – Bistrica i novi most na Bistrici pet miliona eura

Izvođač se obavezao da radove na oko devet kilometara dugoj saobraćajnici i mostu na Bistrici završi u roku od godinu od uvođenja u posao
1527 pregleda 0 komentar(a)
Gradnja puta Bistrica - Manastir Podvrh, Foto: Uprava javnih radova
Gradnja puta Bistrica - Manastir Podvrh, Foto: Uprava javnih radova

Podgoričko preduzeće Crnagoraput izabrano je da, u okviru projekta valorizacije Đalovića pećine, rekonstruiše lokalni put Gubavač – Bistrica i izgradi novi most na rijeci Bistrici, saopšteno je iz Uprave javnih radova.

Uprava je pokrenula proceduru potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, koja je bila najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, a vrijednost posla je blizu pet miliona eura.

“Izvođač se obavezao da radove na oko devet kilometara dugoj saobraćajnici i mostu na Bistrici završi u roku od godinu od uvođenja u posao”, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, riječ je o izuzetno značajnoj investiciji, koja predstavlja nastavak Vladinog strateškog opredjeljenja da Đalovića pećina sa okolinom bude novi turistički dragulj Crne Gore.

“Valorizacija Đalovića pećine je u punom jeku, imajući u vidu da su trenutno otvorene nekoliko građevinskih pozicija za potrebe ovog kompleksa. Na putu Bistrica – manastir Podvrh u toku je postavljanje zaštitne ograde, elektroenergetske infrastrukture, sanacija klizišta i kosina, a očekuje se da narednih mjeseci za asfaltiranje bude spremno više od pet kilometara puta”, navodi se u saopštenju.

U toku je izgradnja žičare preko Đalovića klisure, od manastira Podvrh do ulaza u pećinu, koja će sama po sebi biti izuzetno atraktivna za turiste.

“Žičara će imati dvije kabine, njena dužina je oko 1,7 kilometara, a vožnja do ulaza u pećinu trajaće oko pet minuta”, kazali su iz Uprave.

Uprava je nedavno sa kompanijom Novi Volvoks potpisala ugovor o prvoj fazi uređenja dijela Đalovića pećine sa pomoćnim objektima, dok je postupak javne nabavke za drugu fazu u toku.

U fazi tehničke pripreme je i vizitoring centar na obali Bistrice.

Bonus video: