Smanjuju zarade od preko 1.000 eura dva mjeseca, pola miliona uštede

Ministar finansija najavio rebalans budžeta za maj, a rekao je da će u prvoj sedmici maja biti operativna garancija Svjetske banke od 80 miliona
9033 pregleda 9 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.04.2020. 11:08h

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da se smanjuju plate za 50 odsto javnim funkcionerima koji su u Zakonu o zaradama u javnom sektoru u grupi poslova A i B.

To smanjenje je oko pola miliona eura i njime je obuhvaćeno 223 funkcionera. Odnosi se na maj i jun odnosno dok, kaže Radunović, traje drugi paket mjera.

Njihove sadašnje osnovne zarade iznose preko 1.000 do oko 2.100 eura.

U A kategoriji su predsjednici države Vlade, Skupštine,Vrhovnog i Ustavnog suda. U B kategoriji su vrhovni državni tužilac, predsjednik Senata državne revizorske institucije, potpredsjednici Skupštine i Vlade, zamjenici predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, ministri, poslanici, glavni pregovarač za EU, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda, državni tužioci, glavni specijalni tužilac, predsjednici Sudskog savjeta i Apelacionog suda, članovi Senata DRI, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, direktori ANB-a i ASK-a, generalni sekretari Vlade, Skupštine i Ustavnog suda, šefovi kabineta premijera, predsjednika države i parlamenta, ostali nosioci pravosudnih i tužilačkih funkcija...

U martu je odlučeno da budu ukinute varijabile i naknade iz komisija za javni sektor.

Ministar je najavio rebalans budžeta za maj, a rekao je da će u prvoj sedmici maja biti operativna garancija Svjetske banke od 80 miliona.

Bonus video: