Dajte što prije treći paket za spas ekonomije

Čitajte kada i kako do novca iz drugog paketa Vlade za pomoć građanima i privredi. “Vijesti” detalje subvencija i drugog paketa države daju u grafičkom prikazu
17194 pregleda 19 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me
Ažurirano: 25.04.2020. 13:30h

Očekujemo da Vlada treći paket mjera podrške privredi kreira u što kraćem roku u dogovoru sa socijalnim partnerima, da ga usvoji početkom maja i da u njemu budu rješenja koja će poslodavcima i preduzetnicima obezbijediti poslovanje koje nosi minimalne rizike i može zaustaviti potencijalna otpuštanja radnika.

To je juče rečeno “Vijestima” u Uniji poslodavaca (UPCG), koja analizira konačnu verziju drugog paketa ekonomskih mjera države.

Premijer Duško Marković je treći paket mjera najavio za 15 dana. Objasnio je da se on priprema u saradnji sa međunarodnim partnerima i “sve što je strateški važno za crnogorsku ekonomiju biće u tom paketu”.

“Svjesni smo da ulazimo u period dugotrajuće ekonomske krize sa kojom ćemo se suočavati svakog dana i mjeseca”, rekao je predsjednik Vlade, naglašavajući da će biti teško “nikad teže u posljednjih 50 godina” i da svi treba da snose teret krize, te da se ne misli samo na profit.

Vlada je juče usvojila nove mjere podrške građanima i privredi, a premijer je rekao da bruto efekat paketa vrijedi 75 miliona eura, odnosno 45 miliona eura u neto iznosu.

Podrška uključuje subvencije zarada za zaposlene u zatvorenim djelatnostima (uključujući turistički sektor) i onim ugroženim (preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća sa značajnim padom prihoda) za april i maj, kao i za one koji su u karantinu ili samoizolaciji i koji ostaju sa djecom koja nijesu starija od 11 godina zbog zatvorenih škola. Po 50 eura dobiće dio penzionera i nezaposleni koji ne primaju naknade, pomoć je najavljena socijalno ugroženima, poljorivrednicima, ribarima, medijima kroz kedit IRF-a, uz linije za prirednike za koje se procedure takođe moraju olabaviti...

“Vijesti” detalje subvencija i drugog paketa države daju u grafičkom prikazu.

Drugi paket ekonomskih mjera Vlade
Drugi paket ekonomskih mjera Vlade(Foto: Vijesti)

Iz Unije slobodnih sindikata (USS) “Vijestima” su kazali da su nezadovoljni jer njihovi najvažniji zahtjevi ponovo nijesu uvaženi. Poseban problem im je što nema automatskog produžavanja ugovora o radu na određeno tokom epidemije, a to su uvele mnoge evropske zemlje da zaštite zaposlene od otkaza, odnosno neprodužavanja ugovora.

Zamjeraju i što se daju subvencije u odnosu na minimalnu zaradu umjesto da to bude na 70 odsto prosječne zarade (365 eura).

U konsultantskoj kući Fideliti smatraju da su subvencije Vlade po jednom radniku trebalo da budu makar 322,65 eura, što je polovina martovkse potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.

Kako do subvencije

Zatvorene djelatnosti su svi oni koji su zbog mjera države za suzbijanje epidemije koronaviursa morali da stopiraju posao (kafići, restorani, frizeri, kozmetičari, butici, fitnes centri, taksisti, tržni centri, dječje igraonice, kladionice...).

Aplikacija za prijave za subvencije biće u funkciji od 1. maja. Firme i preduzetnici podnose zahtjeve za subvenciju do 15. u mjesecu za prethodni mjesec elektronskim putem preko elektronskog servisa „Program za dodjelu subvencije“. Ovaj servis će biti realizovan na portalu Poreske uprave. Zahtjev se podnosi upotrebom digitalnog sertifikata uz obavezu prethodnog podnošenja IOPPD obrasca. Spisak svih djelatnosti koje imaju pravo na subvencije, kao i objašnjenja o tom pravu, na sajtu su Vlade.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić objasnila je da program podrške obuhvata šest vrsta subvencija i usmjeren je na preko 100.000 zaposlenih u Crnoj Gori i nekoliko hiljada preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća.

Dragca Sekulić
Dragca Sekulić(Foto: gov.me)

“Firma podnosi zahtjev za sve zaposlene, a zaposleni u firmi može ostvariti pravo samo po jednom osnovu u jednom mjesecu. Novac se uplaćuje na račun zaposlenog u banci i ne može biti predmet prinudne naplate”, objasnila je Sekulićeva.

Poslodavci pozdravljaju to što je Vlada prepoznala zahtjeve privrede, a jedan dio i uključila u usvojeni set mjera, među kojima je ispunjenje zahtjeva za subvenciju 100 odsto minimalne zarade u bruto iznosu za zaposlene u zatvorenim djelatnostima, uključujući i sektor turizma.

“Nove kreditne linije IRF-a će tek biti kreirane, pa je bilo kakva reakcija u ovom trenutku preuranjena. Kroz najavu Vladinog zaduženja datog IRF-u u tom dijelu, nadamo se da će i to biti realizovano u skladu sa iskazanim očekivanjima našeg članstva. Gubici koje privrednici trpe ovih dana su toliki da su, za jedan broj - posebno sektor mikro i malih preduzeća, prerasli njihovu snagu i biće vrlo teško sanirati ih do kraja godine. Zato je jedna od važnih mjera koja ukazuje da je naš zahtjev saslušan i ona koja se odnosi na najavu o opuštanju mjera zabrane rada. Iako će spisak privrednih djelatnosti kojima će zabrana rada biti ukinuta tek biti saopšten, nadamo se da će biti što duži”, kazali su iz UPCG-a.

Oni što mogu - neka nešto pruže

Marković je ponovo pozvao preduzetnike i kompanije, a posebno bankarski sektor, da angažuju stečeni kapital i ostvareni profit i vrate ga u ekonomske tokove, onamo gdje je to najpotrebnije.

„Tako ćemo sačuvati čovjeka kao najvredniji resurs, očuvati preduzeća i biti spremni za novi razvojni zamah kad za to dođe vrijeme. Za uspjeh je potrebno savezništvo države i privrede, kolektiva i pojedinaca, a globalni rizici pokazali su nam da bez solidarnosti lako posrnu i jaki i najmoćniji“, poručio je Marković.

On smatra da se u Crnoj Gori mora uraditi sve da se organizuje proizvodnja kako ne bi zavisili od drugih.

Duško Marković
Duško Marković(Foto: gov.me)

„Poruka našim partnerima koji kažu da treba dati novac i pomoć je da nam UPCG, Privredna komora i Udruženje menadžera ponudi programe za pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori, a Vlada će obezbijediti pare“, dodao je Marković.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljorivrede Milutin Simović kazao je da je paket podrške popljoprivredi i ribarstvu vrijedan 17 miliona. On je istakao da će Vlada otkupiti viškove poljoprivrednih proizvoda, da će budžetski potrošači u kupovinu dati prioritet domaćim proizvodima... Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić je ukazao da su oni zaduženi za jednokratnu pomoć od po 50 eura za oko 16.000 nezaposlenih i dijelu penzionera koji prima srazmjenu penziju u Crnoj Gori i nekoj drugoj državi, dodatne subvencije za struju onima koji ih primaju (detalji u grafičkom prikazu “Vijesti”).

Prvi - martovski paket mjera se, između ostalog, odnosio na odlaganje poreskih i kreditnih obaveza do 90 dana, isplatu po 50 eura penzionerima sa najnižim primanjem i onima sa materijalnim obezbjeđenjem.

Medijima kredit IRF-a, očekuju ponudu za ACG za nekoliko mjeseci

Premijer je kazao da će državni Investiciono-razvojni fond (IRF) pripremiti posebnu kreditnu liniji za medije za koju će uslovi biti drugačiji od onih koje fond daje privrednicima.

“U ovoj situaciji mediji ne treba da se sjekiraju za svoj rad i plate”, rekao je Marković.

Ministar Radunović je ukazao da je IRF zadužen da do 30. aprila sa Centralnom bankom uradi relaksiranije procedure za odobravanje kredita privredi.

Marković je podsjetio da u ovoj godini ne očekuje ozbiljan prihod od turističke privrede, navodeći da je nezahvalno sada davati procjene o iznosu gubitaka od turizma, te da je namjera Vlade da sačuva taj sektor koliko god je to moguće.

On očekuje da za nekoliko mjeseci bude na stolu ponuda za dugoročno izdavanje državnih Aerodorma (ACG).

Od EBRD-a se može dobiti 120 miliona

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) spremna je da podrži Crnu Goru sa paketom od 120 miliona eura, saopšteno je tokom razgovora crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića sa predsjednikom EBRD-a Sumom Chakrabartijem.

“Okvirni paket podrške od 120 miliona u ovom momentu predstavlja dobru priliku za privatni sektor, ali i za nastavak infrastrukturnih projekata od interesa za državu ili pojedine lokalne samouprave“, istakao je Đukanović.

Funkcionerima manje plate dva mjeseca, pola miliona uštede

Ministar finansija Darko Radunović je kazao da se smanjuju plate za 50 odsto javnim funkcionerima koji su u Zakonu o zaradama u javnom sektoru u grupi poslova A i B. To smanjenje je oko pola miliona eura i njime je obuhvaćeno 223 funkcionera. Odnosi se na maj i jun odnosno dok, kaže Radunović, traje drugi paket mjera. Njihove sadašnje osnovne zarade iznose preko 1.000 do oko 2.100 eura.

U A kategoriji su predsjednici države Vlade, Skupštine,Vrhovnog i Ustavnog suda. U B kategoriji su vrhovni državni tužilac, predsjednik Senata državne revizorske institucije, potpredsjednici Skupštine i Vlade, zamjenici predsjednika Vrhovnog i Ustavnog suda, ministri, poslanici, glavni pregovarač za EU, sudije Vrhovnog i Ustavnog suda, državni tužioci, glavni specijalni tužilac, predsjednici Sudskog savjeta i Apelacionog suda, članovi Senata DRI, Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, direktori ANB-a i ASK-a, generalni sekretari Vlade, Skupštine i Ustavnog suda, šefovi kabineta premijera, predsjednika države i parlamenta, ostali nosioci pravosudnih i tužilačkih funkcija...

U martu je odlučeno da budu ukinute varijabile i naknade iz komisija za javni sektor. Ministar je najavio rebalans budžeta za maj, a rekao je da će u prvoj sedmici maja biti operativna garancija Svjetske banke od 80 miliona.

Bonus video: