Rovčanin: Cijena zapostavljanja sjevera zemlje danas dolazi na naplatu

Portparol Demokrata kaže da nemamo ni razvijeno stočarstvo, a čitava prostranstva na sjeveru zemlje ostaju neobrađena
1338 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate
Nikola Rovčanin, Foto: Demokrate

Portparol Demokrata, Nikola Rovčanin rekao je da su se sve države regiona koje se suočavaju sa socio-ekonomskom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa, oslonile dominantno na domaće kapacitete i proizvodnju.

"Zahvaljujući politici DPS-a koja je ostavila praznu kuću, naša zemlja zavisi isključivo od uvoza. Pokrivenost uvoza izvozom je svega 16%, a spoljnotrgovinski deficit 2,2 milijarde eura, što je dramatičan i zabrinjavajući podatak. Koliko je važno da država posjeduje proizvodne kapacitete i koristi prirodne resurse, pokazuje upravo aktuelni momenat. Na žalost, nedostatak vizije, starteškog pristupa razvoju i pljačka neviđenih razmjera, uslovili su da Crna Gora danas ima izuzetno mali broj domaćih proizvoda, a shodno tome i veoma tešku ekonomsku poziciju", kazao je Rovčanin.

Dodaje da cijena zapostavljanja sjevera zemlje, danas dolazi na naplatu.

"Umjesto da imamo snažnu poljoprivredu i na stotine fabrika prehrambene industrije, sve je svedeno na dvije-tri tajkunske koje se oslanjaju na IRF i državu, a kojima se ujedno obezbijeđuje monopolska pozicija. DPS je uspostavio i decenijama održavao takav ambijent koji je eliminisao svaku ideju i pokušaj razvoja malog i srednjeg biznisa u sektoru poljoprivrede. Uz to, moćni trgovinski lanci su u saradnji sa uvozničkim lobijima dodatno gušili domaće poljoprivrednike. To su samo neki od elementa zbog kojih danas nemamo firmi iz oblasti proizvodnje hrane", rekao je Rovčanin.

Portparol Demokrata kaže da nemamo ni razvijeno stočarstvo, a čitava prostranstva na sjeveru zemlje ostaju neobrađena.

"Umjesto da danas, kada je sektor turizma u krizi, kada se sa problemima suočavaju ugostitelji i prevoznici, imamo jaku prehrambenu i drvoprerađivačku industriju, proizvodnju cementa, moćnu poljoprivredu i stočarstvo, mi nemamo gotovo ništa. Nemamo ni za domaće tržište niti za izvoz. Sjever zemlje koji bi trebao biti snaga i oslonac, pao je na koljena. Za poslednjih pet godina uvezli smo cementa u vrijednosti od oko 200 miliona eura,a u Pljevljima je lagerovano na desetine miliona tona sirovina za proizvodnju. Uvozimo namještaj i proizvode od drveta, a ležimo na šumskom bogatstvu. Uvozimo povrće, a čitava prostranstva obradivih površina stoje neiskorišćena. Uvozimo meso, a imamo idealne uslove za razvoj stočarstva. Danas u vremenu krize se jasno prepoznaju greške DPS politike koje na žalost plaćaju građani i država. Međutim, da vladajuću elitu ni ekonomska kriza nije otrijeznila, pokazuju mjere Vlade Crne Gore, koje opet nisu usmjerene na podsticaj i stimulaciju poljoprivrede i proizvodnje hrane. Primjera radi državna pomoć za nacionalnu avio kompaniju iznosi 150 miliona, a pomoć poljoprivredi svega 17 miliona. Iz toga je sasvim jasno da je promjena strategije razvoja moguća jedino promjenom vlasti koja uporno i kontinuirano sprovodi politiku novog zaduživanja ionako prezadužene države", zaključio je Rovčanin.

Bonus video: