najugroženije kategorije stanovništva

SDP predlaže pomoć za 65.000 penzionera i 35.000 nezaposlenih

Poslanik SDP Raško Konjević je saopštio da se predloženim amandmanom na bolji način obezbjeđuje pomoć države
8399 pregleda 28 komentar(a)
Konjević na pres konferenciji, Foto: SDP
Konjević na pres konferenciji, Foto: SDP

Socijaldemoratska partija (SDP) je predložila da za dvije najugroženije kategorije stanovništva, nezaposlene i penzionere, Vlada kreira snažniji paket pomoći. 

Kako je saopšteno iz te partije, jednokratna pomoć odnosila bi se na oko 35 hiljada nezaposlenih i na oko 65 hiljada penzionera. Nezaposleni bi dobili jednokratnu pomoć u iznosu kojem je Vlada pomogla zaposlenima u zatvorenim djelatnostima, odnosno 222 eura. Penzioneri koji imaju primanja do 200 eura dobili bi 90 odsto minimalne zarade 200 eura, a oni penzioneri koji primaju penziju u iznosu od 200 eura do visine prosječne penzije od 288 eura dobili bi jednokratsmu pomoć od 80 odsto minimalne zarade ili 180 eura. 

"Ukupna pomoć iznosila bi 20,2 miliona ili 0,77 odsto Budžeta Crne Gore, odnosno 0,4 odsto GDP. Uputili smo amadmane na član 3 Predlog Zakona o urgentnim mjerama podrške građanima Crne Gore zbog epidemije zarazne bolesti COVID 19, kojima je predviđena posebna finansijska pomoć države za nezaposlena lica i penzionere i očekujemo podršku svih poslanika bilo vlasti ili opozicije jer je pomoć socijalno fokusirana na dvije najugroženije kategorije stanovništva u Crnoj Gori", saopšteno je iz SDP-a.

Poslanik SDP Raško Konjević je saopštio da se predloženim amandmanom na bolji način obezbjeđuje pomoć države, jer se usmjerava ka najugroženijim kategorijama, nezaposlenim licima i penzionerima koji primaju penziju ispod prosječne, umjesto predloženog da se pomoć dodijeli svima u jednakom iznosu. "Što znači jednako i onima sa najvišim primanjima, tajkunima, funkcionerima, bogatim pojedincima, kojima pomoć nije potrebna, kao najugroženijima."

On je, kako je saopšteno iz SDP, naveo da je ovakav vid distribucije pomoći države pravičan jer pomoć dobijaju oni koji imaju najmanje i koji do sada usvojenim mjerama Vlade nijesu tretirani na odgovarajući način.

“Solidarnost i socijalna pravda se po nama ogleda u tome kako se odnosite prema tim kategorijama naših građana. Penzioneri koji primaju veoma niske penzije su godinama zapostavljena kategorija u našem društvu, sa penzijama koji su realno manje četiri odsto u protekle tri godine, a njihov životni standard je iz godine u godinu sve teži. Nažalost, u Crnoj Gori je ekonomska klima takva da penzioneri i od takvih svojih primanja pomažu svoje bliske srodnike, a sada je posebno izazovna pozicija jer su lijekovi i druga medicinska sredstva usled pandemije poskupjeli”, rekao je Konjević.

On je naveo da su nezaposlena lica prijavljena na Birou rada, njih oko 35.000 takođe posebno ugrožena kategorija jer u ovom kriznom periodu nemaju nikakvu mogućnost zaposlenja niti korišćenja drugih mjera podrške osim pomoći koju bi dobili od države. Konjević je naveo i da je najavljena mjera Vlade o izdvajanju 50 eura za samo dio nezaposlenih lica "više nego nedovoljna i nepravedno isključuje jedan broj prijavljenih na Birou, što je ukupno čini neprihvatljivom i neadekvatnom."

"SDP smatra da je za nezaposlena lica potrebno izdvojiti iznos minimalne zarade tj. 222 eura. Penzionerima koji primaju penziju do 200 eura predlažemo isplatu 90 posto minimalne zarade što je oko 200 eura, a penzionerima koji primaju preko 200 eura do prosječne penzije isplatu 80 posto minimalne zarade odnosno oko 180 eura. Naglašavamo da se ovim našim predlogom pristojna finansijska pomoć obezbjeđuje za oko 100.000 naših građana i ona je stoga veoma obuhvatna. Državu će ovakva pomoć za 100.000 svojih građana najviše pogođenih krizom koštati oko 20 miliona eura, što je 0,7 odsto budžeta ili 0,4 posto BDP države. Ako imamo u vidu da nama susjedne zemlje izdvajaju od 10 do 20 posto BDP za pomoć građanima i privredi onda je lako zaključiti da je ova mjera, pored toga što je socijalno pravična, realna i ostvariva", navodi se u saopštenju SDP.

Konjević ističe da je predlog pomoći te partije i fiskalno odgovoran jer predviđa i izvore finansiranja. 

"Navedena pomoć obezbijedila bi se smanjivanjem za 10 odsto budžetskih pozicija za materijal i usluge koje u budžetu ukupno iznose preko 140 miliona eura, kao i pozicije za konsultantske usluge koja bi dodatno bila smanjena za 20 odsto jer iznosi neprimjerenih 51 miliona eura. Sa pozicije tekuće rezerve izdvojilo bi se oko 2,5 miliona od ukupno 86 miliona koliko iznosi budžetska rezerva.", rekao je Konjević.

Preporučujemo za Vas