Kazne za one koji nisu dostavili izvještaje Poreskoj upravi

“Imajući u vidu navedeno, PU će u postupcima inspekcijskog nadzora prema licima koja nijesu podnijela finansijske izvještaje, a bila su dužna da isto učine, preduzimati mjere za sankcionisanje predviđene zakonom”, odgovoreno je “Vijestima”
2332 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić
Poreska uprava, Foto: Zoran Đurić

U sistemu Poreske uprave (PU) evidentirano je 25.124 izvještaja o prošlogodišnjem poslovanju na 15. april, dok je zaključno sa 23. aprilom ovu obavezu ispunilo 26.398 lica. To je odgovoreno “Vijestima” na pitanje koliko je kompanija PU dostavilo finansijske iskaze do 15. aprila. Nije odgovoreno koliko kompanija nije poštovalo zakonsku obavezu u tom produženom roku. Prvobitni rok za dostavljanje prošlogodšnjih izvještaja o poslovanju je 31. mart, a produžen je zbog epidemije koronavirusa.

Zakonom o računovodstvu propisano je da će se kaznom od 500 eura do 16.500 eura za prekršaj kazniti pravno lice ako ne dostavi PU u pisanoj i elektronskoj formi finansijske i/ili izvještaj menadžmenta najkasnije do 31. marta tekuće za prethodnu godinu. Prema zakonu, kažnjava se i odgovorno osoba u pravnom licu kaznom od 50 eura do 2.000 eura. To važi sada za produženi rok.

“Imajući u vidu navedeno, PU će u postupcima inspekcijskog nadzora prema licima koja nijesu podnijela finansijske izvještaje, a bila su dužna da isto učine, preduzimati mjere za sankcionisanje predviđene zakonom”, odgovoreno je “Vijestima”.

Iz PU su naglasili i da preduzimaju mjere i na obezbjeđivanju godišnjih prijava poreza na dobit prema onima koji u ostavljenom roku ne ispune obavezu. Prema Zakonu o porezu na dobit pravnih lica, predviđena je kazna od 550 eura do 16.500 eura za pravno lice-poreskog obveznika ako u propisanom roku ne podnese prijavu ili uz nju ne dostavi dokaz o uplaćenom porezu

Bonus video: