Tužilaštvo otvorilo izviđaj zbog nikšićke rude

Članovi Odbora bivših radnika Rudnika boksita za “Vijesti” tvrde da je ruda sa bivšeg sindikalnog placa već izvezena prije 15-ak dana, a tražili su da se hitno zaustavi odvoz
1680 pregleda 1 komentar(a)
Deponovana ruda u krugu bivše Željezare prije nego je, tvrde bivši boksitaši, odvezena, Foto: Privatna arhiva
Deponovana ruda u krugu bivše Željezare prije nego je, tvrde bivši boksitaši, odvezena, Foto: Privatna arhiva

Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću fomiralo je predmet prema prijavama bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita u stečaju od 6. i 9. marta ove godine zbog sumnje u nelagalan odvoz rude sa placa te kompanije (bivša utovarno-istovarna rampa Boksita), i izviđaj je u toku, potvrđeno je “Vijestima” iz nikšićkog tužilaštva.

Krivičnom prijavom je traženo da se hitno obustavi odvoz rude. Članovi Odbora bivših radnika Boksita za “Vijesti” tvrde da je hitna reakcija izostala, a ruda je, kako tvrde, već izvezena posredstvom dvije željezničke kompozicije, prije 15-ak dana.

Članovi Odbora bivših radnika Boksita u stečaju Božidar Đilas, Ilija Miljanić, Rašo Čivović, Stojna Pavićević, Lidija Vuković i Vojo Kostić prijavili su nikšićkom tužilaštvu firmu “Vector System Security” zbog sumnje da, tvrde oni, obavlja “nelegalno otuđivanje rude” sa bivšeg sindikalnog placa, koji je od aprila 2019. godine u vlasništvu te firme. Vlasnik i direktor “Vector System Security” Ratko Popović ranije je kazao „Vijestima“ da se samo čisti plac, ravna i čisti teren na lokaciji koju su kupili i gdje bi trebalo da budu izgrađeni stambeni objekti.

„Nikakve veze to nema sa rudom, neka uzmu uzorak i provjere.To je otpad crvene rude, ravna se teren i čisti smeće“, objasnio je Popović, uz napomenu da kao pravnik ne bi sebi dozvolio nedozvoljene radnje.

Članovi Odbora bivših radnika Boksita tvrde u prijavi da se nelegalni iskop rude obavlja duže vrijeme. Smatraju da je ovim radnjama oštećeno 250 bivših radnika, sadašnjih povjerilaca Boksita u stečaju.

“Tužilaštvo je trebalo ranije da stopira odvoženje rude do svoje konačne odluke. Imamo informaciju da nemaju koncesiju za ekploataciju rude, a da je ona već izvezena. Zbog toga bi trebalo da ovo bude slučaj i za Vladu koja upravlja resursima. Ako je ruda, kako tvrde iz Vector Systema smeće, to znači da je Crna Gora uspjela da izvozi smeći i moguće jednog dana postane, zaista, prava ekološka država”, naglasili su iz Odbora bivših radnika, koji je zaveo krivičnu prijavu.

Rudarska inspekcija Ministarstva ekonomije, tokom decembra 2019. godine, privremeno je prekinula radove na čišćenju bivšeg sindikalnog placa i odvoz materijala sa terena, koje je ranije obavljala firma “Rapex” po ugovora sa sadašnjim vlasnikom placa - firmom “Vector System Security”.

Firma “Ambijent AGM” preuzela je bivši sindikalni plac Boksita površine 18,7 hiljada kvadrata u martu 2017. za potraživanje sa kamatama od 171.978 eura, a potom ga preprodala u aprilu 2019. firmi “Vector System Security”.

Radi se o zemljištu koje se nalazi preko puta upravne zgrade Boksita, a za koje je 2008. godine procijenjena vrijednost bila 1,8 miliona eura. Na tom placu je trebalo da bude izgrađeno deset zgrada za radnike koji nijesu riješili stambeno pitanje. Sada će graditi zgrade za drugu namjenu.

Nikšićki Boksiti su u stečaju od druge polovine novembra 2013. godine.

Bonus video: