ASK ni nakon 15 mjeseci nije završila postupak protiv Ristića

Ristić je nekad bio u Montenegro Airlinesu i 2006. godine je bio pod istragom tužilaštva, a ono za šta su ga teretili nije dokazano
3654 pregleda 4 komentar(a)
Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd
Vlastimir Ristić, Foto: Medija centar Beograd

Agencija za sprečavanje korupcije ni poslije 15 mjeseci nije završila postupak protiv doskorašnjeg člana Odbora direktora “Aerodroma Crne Gore”, a sada izvršnog direktora “Montenegro ejrlanza” Vlastimira Ristića zbog sumnje da je prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

“Vijesti” su u januaru prošle godine objavile da je on, prema podacima Poreske uprave, istovremeno bio izvršni direktor i ovlašćeni zastupnik "IceComa" i ovlašćeni zastupnik "Algoritma", što je nespojivo sa funkcijom člana OD “Aerodromi CG”.

Ristić je jedini vlasnik obje kompanije.

“U cilju donošenja konačne odluke, Agencija je sprovela i ispitni postupak i imenovanom javnom funkcioneru uputila zahtjev za izjašnjenje o rezultatima tog postupka. Nakon što dobije izjašnjenje od navedenog javnog funkcionera, Agencija će donijeti konačnu odluku koja će, ukoliko bude utvrđeno kršenje zakona, biti objavljena na internet stranici ovog organa,” navodi se u odgovoru “Vijestima” institucije kojom rukovodi v.d. direktor Savo Milašinović.

Odbor direktora “MA” izabrao je kraje prošle nedjelje Ristića za izvršnog direktora državne aviokompanije, nakon što je na lični zahtjev sa te pozicije razriješen Živko Banjević.

Prethodno je od sredine 2017. bio član Odbora direktora “Aerodorma”.

Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da javni funkcioner, između ostaloga, ne može biti izvršni direktor ili ovlašćeni zastupnik privrednog društva. Po imenovanju, javni funkcioner ima 30 dana da napusti pozicije u privrednim društvima u suprotnom mu slijedi novčana kazna do 2.000 eura.

Iz Agencije su u januaru prošle godine odgovorili “Vijestima” da su pokrenuli postupak i da će utvrditi da li je prekršio Zakon.

Prema posljednjem dostupnom izvještaju o imovini i prihodima, redovnom godišnjem za 2018, Ristić je te godine zarađivao mjesečno nepunih 10.100 eura.

Ristić je tokom 2018. kao član OD “Aerodroma” primio malo manje od 9.800, ali je od rentiranja za godinu zaradio 57.000 eura. Posjeduje tri poslovna prostora u Podgorici koje mjesečno iznajmljuje za 850, 900 i 2.000, dok stan u Beogradu rentira za 1.000 eura za mjesec. Pored toga, ima još dva stana.

U kartonu nije precizirano koji je njegov redovan posao, prijavio je da prima platu od 1.000 eura, a na to još dodatnih 340 eura, ali se ne navodi po kojem osnovu.

U kartonu stoji da je Ristić na ime dividendi iz “IceComa” ubirao 2.850, a iz “Algoritma” nešto više od 330 eura mjesečno 2018.

Prijavio je da se na “Algoritam” vode tri poslovne zgrade od 151, 266 i 600, dva poslovna prostora od 36 i 105 i livada od 1.609 metara kvadratnih koje su opterećene hipotekama od više od 900.000 eura.

Na “Algoritam” i “IceCom” se vodi i pet motornih vozila. Ristić nije dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarke račune.

Ristić je nekad bio u MA i 2006. godine je bio pod istragom tužilaštva, a ono za šta su ga teretili nije dokazano.

Ristića, kao direktora sektora zemaljske operative, i još dvoje zaposlenih su sumnjičili da su “kao saizvršioci zloupotrijebili službene položaje, jer su poslovanjem sa privatnom firmom “Sibis” oštetili aviokompaniju za više od 150.000 eura”. Oni su to negirali.

Tužilaštvo je tvrdilo da je Ristić sa dvojicom zaposlenih u MA od 2002. do 2006. za potrebe nacionalnog avioprevoznika, preko podgoričkog preduzeća “Sibis”, nabavljao robu široke potrošnje u vrijednosti od preko milion eura. Firma “Sibis” je, tvrdili su u tužilaštvu, aviokompaniji “robu prodavala po cijenama višim od tržišnih i tako ostvarila dobit od više od 150.000 eura”.

Bonus video: