Još ne znaju kad će isplata po 50 eura nezaposlenima i penzionerima

Iz Fonda PIO “Vijestima” je odgovoreno da oni ne raspolažu odlukom Vlade u vezi sa isplatom novčane pomoći za korisnike srazmjernih penzija koje Fond isplaćuje
13021 pregleda 8 komentar(a)
Jednokratna pomoć najavljena za skoro 6.000 penzionera sa srazmjernim primanjima, Foto: BETA
Jednokratna pomoć najavljena za skoro 6.000 penzionera sa srazmjernim primanjima, Foto: BETA
Ažurirano: 29.04.2020. 09:05h

Još nije poznato kada će biti podijeljeno najavljenih po 50 eura nezaposlenima koji ne primaju naknadu ili materijalnu pomoć i korisnicima takozvanih srazmjernih penzija.

Ovu pomoć Vlada je, u sklopu drugog paketa mjera, usvojila u petak.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja su “Vijestima” kazali da se sa pitanjima obrate Fondu PIO i Zavodu za zapošljavanje.

Iz Fonda PIO “Vijestima” je odgovoreno da oni ne raspolažu odlukom Vlade u vezi sa isplatom novčane pomoći za korisnike srazmjernih penzija koje Fond isplaćuje.

“Nakon dobijanja odluke kojom će se definisati uslovi i način isplate novčane pomoći Fond će po istoj postupiti, a istovremeno biti u mogućnosti da o tome obavijesti javnost”, rečeno je “Vijestima” iz Fonda kojim rukovodi Dušan Perović.

Iz Zavoda su u odgovoru naveli ono što je već najavljeno iz Vlade, ali nisu precizirali kad će biti isplata.

“Na jednokratnu novčanu pomoć od 50 eura imaće pravo nezaposlena lica koja su bila na evidenciji Zavoda na dan 31. mart 2020. godine, a koja nijesu korisnici novčane naknade i materijalnog obezbjeđenja porodice (nosioci MOP i članovi njihovih porodica). O načinu isplate jednokratne novčane pomoći, da li će biti preko Pošte Crne Gore ili posredstvom banaka, nezaposlena lica biće blagovremeno obaviještena”, istakli su iz Zavoda.

Prema ranijoj najavi iz Ministarstva, ovu pomoć bi trebalo dobiti oko 16 hiljada nezaposlenih.

Iz Fonda PIO nijesu mogli odgovoriti na pitanje koliko će ukupno korisnika srazmjerne penzije dobiti novu pomoć.

Srazmjernu penziju dobijaju oni koji su dio radnog staža ostvarili u Crnoj Gori a dio u drugim državama. Njihova ukupna penzija često je i niža od minimalne u Crnoj Gori.

Po 50 eura isplaćeno je 25. marta za oko 12 hiljada penzionera sa najnižom penzijom od 128 eura i za oko osam hiljada korisnika dijela socijalne pomoći, a za to je država dala milion eura. Iz Vlade je prošle sedmice najavljeno da će za 5.757 penzionera sa srazmjernim penzijama isplatiti takođe pomoć u istom iznosu. U susjednoj Srbiji, na primjer, svi korisnici tamošnjeg penzionog fonda, pa i oni sa dijelom penzije iz Crne Gore dobili su krajem decembra prošle godine po 4.000 dinara ili oko 34 eura. Isto toliko novca dobili su u aprilu, a po 100 eura pomoći biće im isplaćeno i tokom maja.

Slovenački Fond PIO isplaćivaće godišnji dodatak za 2020. i pezionerima koji žive na teritoriji Crne Gore i primaju slovenačku srazmjernu penziju. Visina godišnjeg dodatka zavisi od iznosa penzije i ukupnog godišnjeg primanja. Slovenački dodatak će biti isplaćen do 30. septembra ove godine.

Dodatne subvencije za struju od aprilskog računa

Elektroprivreda je juče saopštila da će potrošači iz socijalno ranjivih grupa kojima Vlada već subvencioniše dio računa, na aprilskom računu moći da računaju i na dodatnu subvenciju EPCG.

Navedeno je da će potrošačima iz ove grupe, na čijem računu za april bude manje od 600 potrošenih kilovat-sati, iznos biti nula jer od države već imaju subvenciju od 50 odsto, a toliko i od kompanije.

“Grupi kojoj se obračunava popust od 40% na račun do 60 eura, obračunavaće se popust od 80 odsto. Za obje grupe važi da ako imaju račun preko 60 eura, popust se obračunava na dio do 60 eura, odnosno 600 kwh potrošene električne energije. Grupa korisnika koji imaju pravo na subvenciju su korisnici materijalnog obezbjeđenja koji su u stanju neke socijalne potrebe, i njima se, u zavisnosti od kategorije kojoj pripadaju, obračunava popust od 30% ili 40%, odnosno sada će popust biti dupliran na 60 ili 80 odsto, a ako je ovim grupama račun preko 60 eura, umjesto obračuna fiksne subvencije od 18 ili 24 eura, obračunavaće se popust od 36 odnosno 48 eura”, navedeno je iz EPCG.

Prema mjerama Vlade, obaveza energetskih kompanije je i da fiksni dio računa za struju ne naplaćuju zatvorenim djelatnostima za april, maj i jun.

Bonus video: