Nove mjere i rebalans do početka juna: Banke dio rješenja za treći paket

“Za budžet je najvažniji treći kvartali (jul, avgust, septembar), bilo bi dobro ako bismo uspjeli da organizujemo sezonu, što nije lako. Od velikog značaja bi bilo da se u turizmu ostvari barem održivi prihod”, ocijenio je Radunović, navodeći da je problem i visoka uvozna zavisnost ekonomije
3709 pregleda 5 komentar(a)
Do sredine maja zaduženje od 250 miliona: Radunović, Foto: Saša Matić
Do sredine maja zaduženje od 250 miliona: Radunović, Foto: Saša Matić

Ministar finansija Darko Radunović najavio je za kraj maja ili početak juna rebalans ovogodišnjeg budžeta i treći paket mjera podrške građanima i privredi u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

“Izlazni paket mjera bi trebalo da definišemo krajem maja ili početkom juna. Tada ćemo vidjeti sa kojim mjerama ćemo sve ići prema privredi. Banke moraju biti dio rješenja. Našoj privredi biće potreban duži rok, sa mogućim grejs periodom, jer nije realno očekivati sanaciju problema u kratkom roku”, rekao je Radunović. Drugi paket je za april i maj i za dio mjera za jun. On je za prvu polovinu maja najavio novo zaduženje države od 250 miliona eura uz garanciju Svjetske banke od 80 miliona. Objasnio je da pokušavaju da obezbijede i nove izvore finansiranja, kao i da će državi faliti u ovoj godini između 350 i 400 miliona eura.

“U prvom kvartalu zabilježeni su dobri rezultati i ispunjen je plan punjenja budžeta. Ali, za 20 dana aprila zabilježen je pad budžetskih prihoda od 22,3 odsto.U nominalnom iznosu je to oko 29 miliona eura. Funkcionišemo u jednom neizvjesnom vremenu gdje ćemo imati smanjenje prihoda, a očekivanja su da povećamo izdavanja”, rekao je Radunović juče za RTCG.

On smatra da su prognoze MMF-a o padu crnogorske ekonomije od devet osto “suviše pesimistične”. Ministar je rekao da neće biti smanjenja penzija, ali nije siguran za plate u javnom sektoru, navodeći da je tu veliki broj zaposlenih i da u ovom trenutku ne može da kaže šta će da urade.

“Za budžet je najvažniji treći kvartali (jul, avgust, septembar), bilo bi dobro ako bismo uspjeli da organizujemo sezonu, što nije lako. Od velikog značaja bi bilo da se u turizmu ostvari barem održivi prihod”, ocijenio je Radunović, navodeći da je problem i visoka uvozna zavisnost ekonomije.

Bonus video: