Garantni fond za jače kreditiranje privrede

“Sagledavala se i uloga države u cilju postizanja optimalnih uslova za povlačenje novca, imajući u obzir dobru praksu od prije 10 godina kada je bila kriza. Pomenuo se nedostatak nepostojanja garantnog fonda koji bi bio poluga za jače finansiranje od banaka, ali i podsticaj za početnike u poslu i mala i srednja preduzeća”, navode iz UBCG nakon sastanka
474 pregleda 0 komentar(a)
Bankari razgovarali sa guvernerom i dva poslanika: Jučerašnji dolazak na sastanak, Foto: Savo Prelević
Bankari razgovarali sa guvernerom i dva poslanika: Jučerašnji dolazak na sastanak, Foto: Savo Prelević

Država treba da pogura banke da dođu do dodatnog novca kojim će pomoći privrednike u narednom periodu kroz povoljnije kredite, a osnivanje garantnog fonda ili garancije države za obezbjeđivanje novca bi bilo jedno od rješenja koje bi koristilo i bankarima i privrednicima. To su neki od predloga koji su se, saznaju “Vijesti”, čuli juče na sastanku Udruženja banaka (UBCG) sa guvernerom CBCG Radojem Žugićem i saradnicima. Sastanku su prisustvovali potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović (DPS), poslanik DF-a Branko Radulović i državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović.

SDP je od premijera Duška Markovića tražio juče da Vlada i CBCG predlože zakon o garantnom fondu za pomoć mikro, malim i srednjim firmama, da bi banke shodno garantnoj šemi bile obavezne da obezbijede povoljne kredite od 200 miliona. Iz UBCG je saopšteno da banke i CBCG pregovaraju sa međunarodnim institucijama o dodatnom novcu kojim bi se podržala privrede kroz povoljne kredite, uz grejs period i adekvatne cijene.

“Sagledavala se i uloga države u cilju postizanja optimalnih uslova za povlačenje novca, imajući u obzir dobru praksu od prije 10 godina kada je bila kriza. Pomenuo se nedostatak nepostojanja garantnog fonda koji bi bio poluga za jače finansiranje od banaka, ali i podsticaj za početnike u poslu i mala i srednja preduzeća”, navode iz UBCG nakon sastanka.

Radulović je pozvao građane da ne povlače novac iz banaka jer su “depoziti sigurniji u bankama, nego u slamaricama”.

“Važno je da se rizik ove situacije prenese na banke i državu. Treba formirati garantni fond. U sljedećem paketu mjera treba da bude novi reprogram duga za građane i privredu. To su bankari uzeli u obzir. Obećali su da neće uzimati kolaterale za kredite, odnosno kuće, stanove i drugu imovinu”, kazao je Radulović u parlamentu, nakon sastanka s bankarima.

Bonus video: