USSCG: Incijativa UPCG za ukidanje neradne nedjelje je napad na radna prava zaposlenih u trgovinama

"U sektoru gdje su ta ista prava najugroženija, gdje radnici gotovo konstantno rade prekovremeno sa samo jednim slobodnim danom u toku mjeseca, bez prava na slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika, gdje nerijetko jedan zaposleni obavlja poslove za dvoje ili troje radnika"
1026 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) obratila se ministarki ekonomije Dragici Sekulić povodom saznanja da Ministarstvo ekonomije razmatra inicijativu Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) o ukidanju neradne nedjelje, a zbog, kako je navedeno, okolnosti izazvanih epidemijom koronavirusa.

Navedene inicijative, iz USSCG smatraju napadom na radna prava zaposlenih u trgovini.

"U sektoru gdje su ta ista prava najugroženija, gdje radnici gotovo konstantno rade prekovremeno sa samo jednim slobodnim danom u toku mjeseca, bez prava na slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika, gdje nerijetko jedan zaposleni obavlja poslove za dvoje ili troje radnika", navodi se u saopštenju USSCG.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore javno je osudila UPCG podnijela Ustavnom sudu Crne Gore Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kao i najnoviju inicijativu za suspenziju pomenutog člana.

"Inicijativa Unije poslodavaca za suspenziju člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, zbog situacije izazvane koronavirusom, dodatno čudi ako uzmemo u obzir da je, upravo veliki dio trgovačkih objekata bio u prilici da nesmetano radi i privređuje za vrijeme trajanja mjera preduzetih sa ciljem sprečavanja širenja zaraze. Dakle, ogroman broj zaposlenih u trgovini, sa akcentom na prehrambene prodavnice, bili su na prvoj liniji odbrane u ovim teškim danima, te su istovremeno bili poslednji kojima je skraćeno radno vrijeme, a prvi kada je u pitanju „popuštanje mjera“ i produžetak radnog vremena i to do 22 časova. Osim toga, veliki broj subjekata iz ove djelatnosti vršio je plasman i prodaju svojih proizvoda putem online trgovine, odnosno trgovine preko interneta, koji način prodaje i kupovine, ni u prethodnom periodu, nije bio stran većini potrošača", naglasili su iz USSCG.

Oni su podsjetili da već više od deset godina, pokušavaju da se izbore za poštovanje 40-satne radne sedmice i na pravo zaposlenih na slobodan dan u toku sedmice i u dane državnih i drugih praznika.

"Znajući da nadležni organi nisu ovo pravo zaposlenih štitili na adekvatan način uprkos odredbama Zakona o radu i drugih, posebnih zakona, imajući u vidu da su konačno privrednici iz sektora trgovine došli do zaključka da je potrebno posebnim propisom utvrditi nedelju kao neradni dan, podsjećajući na izjave vašeg resora da je uvođenje neradne nedelje povećalo produktivnost rada poslodavaca u ovom sektoru sa jedne strane, te uticalo na kvalitet života pojedinca, porodice i društva sa druge strane, to čudi i zabrinjava činjenica da će resorno Ministarstvo uopšte uzeti u razmatranje ovakvu inicijativu UPCG"; navodi se u saopštenju.

Iz USSCG dodaju da imajući u vidu činjenicu da su radna prava u sektoru trgovine najugroženija u Crnoj Gori, izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini bila je način oporavka tako sumorne slike nedostojanstvenog rada zaposlenih u ovoj djelatnosti.

"Stoga, želimo da vjerujemo da nakon svega, nećete pružiti podršku inicijativi UPCG i dozvoliti da se još jedna kriza prelije preko leđa onih koji su najslabiji i najugroženiji. Dodatno, vjerujemo da Vlada Crne Gore neće, još jednom, ponoviti nečuvenu grešku i nepravdu iz prošlosti, kada je najprije dala, a odmah zatim oduzela pravo na doživotnu naknadu ženama sa troje i više djece. U očekivanju da ćete imati razumijevanja za naše obraćanje i svojim odlukama doprinijeti zaštiti prava zaposlenih u trgovinama", zaključuje se u saopštenju USSCG koje je potpisao generalni sekretar Srđa Keković.

Bonus video: