Avio-prevoz za turiste samo uz subvencije

Ukazuje se na to da će zbog mjera vjerovatno srednje sjedište u avionu morati da bude prazno, a moguće i svako drugo U tim uslovima avio-prevoznicima se neće isplatiti da lete i tražiće pomoć države ili nacionalne turističke organizacije ili da im značajno smanje aerodromske takse
15349 pregleda 8 komentar(a)
Hoće li biti promjena taksi u avio-prevozu: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Hoće li biti promjena taksi u avio-prevozu: Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Odbor za turizam Privredne komore (PKCG) će do kraja sedmice donijeti preporuke za ekonomsku podršku ovoj privrednoj grani, a očekuju da to bude i osnova novih mjera koje priprema vladin operativni tim za turizam.

Do sada je kompanijama iz turizma omogućeno da imaju državne subvencije od 100 odsto bruto minimalne zarade za sve registrovane zaposlene za april i maj, kao i odlaganje kreditnih i obaveza za poreze i doprinose.

U novom paketu, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, planirana su značajna oslobođanja od brojnih taksi i naknada na državnom i lokalnom nivou, kao i kreditne linije sa dužim grejs periodom i trajanjem otplate, odlaganja poreskih obaveza na duži period od sadašnjih 90 dana... U sklopu toga, očekuje se da država najavi i poseban paket podrške turizmu, koji bi zaživio kada se bude znalo da li će i u kojem obimu biti otvorene državne granice i međunarodni saobraćaj, naročito vazdušni.

“U slučaju otvaranja avionskog saobraćaja krajem juna ili početkom jula biće potrebne državne subvencije za prevoznike. Prema nekim naznakama o kojima se raspravlja u evropskoj avio-industriji, zbog epidemioloških mjera vjerovatno srednje sjedište u avionu će morati da bude prazno, a moguće i svako drugo. U tim uslovima avio prevoznicima se neće isplatiti da lete i tražiće da im države ili nacionalne turističke organizacije otkupe ta prazna sjedišta ili da im značajno budu smanjene aerodromske takse.

Prema nekim najavama, tako nešto je prihvatljivo našim konkurentnim destinacijama poput Hrvatske i Grčke, tako da i mi moramo o tome razmišljati i to najaviti kako bi i avio-kompanije i budući turisti to unaprijed znali”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz turističke privrede.

Turista koji bi došao na sedam dana, kako je naveo, potrošio bi između 500 i hiljadu eura, tako da bi subvencije od 30 do 50 eura bile prihvatljive, a pokrile bi avio-prevozniku vanredni trošak.

Prema dosadašnjim istraživanjima, avio-saobraćaj bio bi moguć tek kada u Evropi bude značajno veći broj oporavljenih od broja aktivnih slučajeva koronavirusa uz stroge epidemiološke mjere.

Strani turisti čine čak 95 odsto turističkog prometa, tako da je njihov dolazak presudan za rad turističke privrede, ali i ukupne crnogorske ekonomije i prihoda države.

O pet miliona i zvanično razjašnjenje

Premijer Duško Marković saopštio je da se priprema ozbiljan paket za turističku privredu.

“Pogrešno se razumjela objava cifre od pet miliona eura podrške turističkoj privredi. To je samo intervencija za plate zaposlenih u turizmu za dva mjeseca koje će snositi država do nivoa minimalne zarade i 100 odsto plaćenih poreza i doprinosa. Mi tek pripremamo ozbiljan paket za turističku privredu sa bankama i Investiciono–razvojnim fondom koji će imati za cilj da održi investiciju u turizmu, a istovremeno da obezbijedi likvidnost turističke privrede kako bi bila spremna za početak sezone”, rekao je Marković u emisiji “Odgovorite ljudima” na Federalnoj televiziji BiH.

Turista koji bi došao na sedam dana potrošio bi između 500 i 1.000 eura, tako da je prihvatljiva subvencija od 30 do 50 eura, a pokrila bi avio-prevozniku vanredni trošak, neke su od prvih procjena

“Vijesti” su prošlog petka objasnile da se cifra od pet miliona odnosi samo na isplatu minimalca zaposlenima i opraštanje poreza i doprinosa na taj iznos, a ne za cijeli paket podrške, iako u tvitu i saopštenju Vlade nije bilo jasno na šta se tačno odnosi.

Marković je kazao i da će turizam zavisiti od toga kako će se ponašati druge države, te da li će otvoriti svoje granice. On je naveo da je Crna Gora već otvorila svoju granicu na moru i da očekuje da će uskoro marine biti pune jahti sa različitih prostora.

“Razumijemo da se u okviru EU, posebno Hrvatska, vodi kampanja za otvorenost granica između Hrvatske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske. Ako se to desi, Crna Gora će tu priliku iskoristiti. Posebno jer smo zaista sigurna zemlja sa aspekta epidemije”, rekao je Marković.

Bonus video: