potpisan ugovor

Kredit od 30 miliona za podršku kompanijama u Crnoj Gori

Ambasador EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, pozdravio je podršku EIB-a Crnoj Gori, kao dio šireg paketa podrške EU u odgovoru na Covid-19
1889 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska investiciona banka (EIB) i Erste banka potpisale su ugovor o kreditu od 30 miliona eura kako bi podržale mala i srednja preduzeća i veće kompanije u Crnoj Gori kreditima za obrtna sredstva i investicije.

Iz Erste banke je saopšteno da je to prva tranša kreditnog aranžmana vrijednog 50 miliona eura za koji se Erste banka prijavila EIB-u kao banci Evropske unije (EU).

“Sredstva će posredstvom Erste banke biti dostupna u formi komercijalnih kredita po povoljnijim uslovima, preduzećima koja posluju u sektorima kao što su turizam, proizvodnja i usluge, a koji su među najpogođenima pandemijom novog koronavirusa”, navodi se u zajedničkom saopštenju EIB-a, Erste banke i Delegacije EU u Crnoj Gori.

Kreditna linija EIB-a biće otvorena i za crnogorski javni sektor, uključujući i lokalne samouprave, za ulaganja u enegetske i zdravstvene infrastrukturne projekte.

„Ta sredstva će pomoći očuvanju radnih mjesta u crnogorskim preduzećima i umanjiće njihovo finansijsko naprezanje tokom Covid-19 krize obezbjeđujući prijeko potrebnu likvidnost, pa će na taj način unaprijediti otpornost privatnog i javnog sektora u zemlji“, rekli su iz Erste banke.

Crnogorska preduzeća koja otvaraju prilike za zapošljavanje omladine u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET) takođe će moći da iskoriste povoljnosti tih kredita.

U srednjem roku, kredit će biti potpora Programu ekonomskih reformi (ERP) Crne Gore i pristupanju zemlje EU.

Direktor EIB-a za Hrvatsku, Sloveniju i Zapadni Balkan, Matteo Rivellini, rekao je da je EIB, kao član Tima Evropa, oslobodio paket od 30 miliona eura promptne podrške crnogorskoj ekonomiji u tenutku kada je takav vid podrške ključan za prevazilaženje izazova koje je donijela pandemija Covid-19.

“Budući da smo među najvećim stranim ulagačima u Crnoj Gori, drago nam je da naše partnerstvo sa Erste bankom u Crnoj Gori predstavlja podsticaj lokalnim biznisima pomažući im da sačuvaju radna mjesta i podmire potrebe za likvidnošću”, kazao je Rivellini.

Glavni izvršni direktor Erste banke, Aleksa Lukić, naveo je da su u banci veoma zadovoljni nastavkom i produbljivanjem uspješne saradnje te dvije institucije, što je naročito važno u vremenima koja su izazovna na globalnom nivou.

“Kroz ovu kreditnu liniju možemo ponuditi našim klijentima dodatna sredstva po povoljnijim uslovima kako bi savladali krizu što je moguće lakše, podmirujući njihove promptne, ali i razvojne potrebe”, ocijenio je Lukić.

Prema njegovim riječima, tom linijom se potvrđuje posvećenost podršci javnom sektoru kako bi odgovorio na potrebe društva, obezbjeđujući finansiranje investicija u energetsku i zdravstvenu infrastrukturu.

Ambasador EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, pozdravio je podršku EIB-a Crnoj Gori, kao dio šireg paketa podrške EU u odgovoru na Covid-19.

“EU podržava Crnu Goru na svim nivoima, odnosno isporukom pouzdanih testova, nabavkom opreme i zaštitnih sredstava za zdravstvene radnike, opredjeljivanjem fondova za dugoročan oporavak usmjerenih na zdravstveni sistem, ekonomiju i biznis, kao i obezbjeđivanjem povoljnih kredita. Nadamo se da će kombinacija instrumenata na efikasan način podržati Crnu Goru na njenom putu ka oporavku nakon ovog virusa”, naveo je Orav.

On je dodao da će EU i dalje biti uz Crnu Goru, kao najveći donator, politički i trgovinski partner, pokazujući EU solidarnost na djelu.

Preporučujemo za Vas