URA: Vukotić na sjednici zabranio raspravu oko plate Maraš, jer i sam prima 8.761 euro mjesečno

“Vukotić je godinama sivi eminent crnogorskih Plantaža, a samo u periodu od 2009. godine do 2011. godine, kroz koorporativnog upravljanja izdvajanjem iz dobiti Plantaža, isplaćeno mu je 175 hiljada eura novca građana Crne Gore"
17970 pregleda 19 komentar(a)
Vukotić, Foto: Boris Pejović
Vukotić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.05.2020. 13:23h

Građanski pokret URA saopštio je da je na jučerašnjoj sjednici Borda direktora kompanije “Plantaže“, održanoj u vinskom podrumu Šipčanik, nakon iskazanog interesovanja dijela članova Borda da se raspravlja o mjesečnoj zaradi direktorice te kompanije Verice Maraš – "koja iznosi čak 7.300 eura, predsjednik Borda Veselin Vukotić zabranio svaku dalju diskusiju o navedenoj temi."

"Takvo ponašanje Vukotića nije za čuđenje, ali jeste za duboki prezir, jer je polovini radnika crnogorskih “Plantaža“ plata dovedena do minimalca, dok se ogroman broj građana Crne Gore bori sa egzistencijom, pa Vukotiću nije u interesu da se raspravlja o astronomskim mjesečnim zaradama njega i direktorice Maraš", saopštila je URA.

Iz ove partije su kazali da su ranije upoznali javnost sa činjenicom da je direktorica kompanije “Plantaže AD“ Verica Maraš, prema zvaničnim podacima iz imovinskog kartona, tokom 2019. godine u Plantažama primala mjesečnu zaradu od čak 7,300 eura, "nakon čega su uslijedile brojne reakcije medija, nevladinog sektora i opozicionih poslanika."

“Nije čudno što je veliki neoliberalni guru i žestoki borac protiv državnog intervencionizma Veselin Vukotić zabranio raspravu o visini zarade njegove koleginice Maraš, kada i on sam zarađuje punih 8.761 euro mjesečno, dok je od sa državnih jasala u 2019. godini prihodovao čak 25.296,08 eura. Toliko o Vukotićevoj neoliberalnoj dosljednosti, a koliki je doprinos pružio kompaniji čiji je predsjednik Borda, najbolje govori pad cijena akcija Plantaža u tom periodu, sa 2,36 eura/akciji, na svega 0,0798 eura/akciji“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je ukazala na podatke iz zvaničnog imovinskog kartona Veselina Vukotića, "u kome se jasno vidi da je zbirnim prihodima ostvarenim u Plantažama, CANU, UDG-u, Institutu za strateške studije i predavanjem na nekoliko fakultetskih jedinica, Vukotić u 2019. godini prihodovao preko 100 hiljada eura, od čega su ga građani Crne Gore, zbog velike mudrosti, ko zna koju godinu zaredom častili preko 25 hiljada eura“.

“Vukotić je godinama sivi eminent crnogorskih Plantaža, a samo u periodu od 2009. godine do 2011. godine, kroz koorporativnog upravljanja izdvajanjem iz dobiti Plantaža, isplaćeno mu je 175 hiljada eura novca građana Crne Gore. Pored kvalitetno uhljebljene i izuzetno poslušne Maraš, njegova desna ruka je i direktor Prodaje i marketinga Veselin Đurišić, koji se takođe proslavio vođenjem kćerke firme “13. jul d.o.o. Beograd“, sa kojom je u periodu od 2008. do 2011. godine ostvario gubitak od 2,6 miliona eura“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA ističe da je tim “inspirativno uspješnim poslovnim rezultatom, Đurišić sebe preporučio za direktora Prodaje i marketinga, čime ga je kasnije nagradila direktorica Plantaža Verica Maraš“.

“Pored gubitka navedenih 2,6 miliona eura, Đurišić je ujedno i glavni krivac za drastično slabljenje pozicija “Plantaža“ na tržištima Rusije, Bosne, Kosova i Srbije, a glavni je i odgovorni krivac za prošlogodišnju prodaju preko milion litara lozovog destilata ispod cijene koštanja, po skandaloznoj cijeni od 2,4 eura po litru 100% alkohola“, ukazala je URA.

URA je saopštila da su njeni funkcioneri u prethodnih nekoliko godina, protiv Verice Maraš, Veselina Vukotića i Veselina Đurišića, predali "više krivičnih prijava u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) i Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), zbog zloupotrebe službenog položaja i nanošenja višemilionske štete Plantažama."

URA ističe da Plantaže mogu ići naprijed, samo ukoliko navedenih troje funkcionera konačno odu, a kompanija napravi radikalan zaokret u dosadašnjem načinu funkcionisanja.

“Potrebno je da direktorica Verica Maraš, šef Marketinga i prodaje Veselin Đurišić i predsjednik Borda direktora Veselin Vukotić u što kraćem roku odu sa svojih funkcija, a da na njihovo mjesto dođu kompetentni i sposobni ljudi, koji bi Plantaže vratili zasluženim poslovnim uspjesima i prepoznatim ugledom. Svako dalje zadržavanje navedenih i sličnih kadrova, znači neminovno dalje propadanje crnogorskih Plantaža i stvaranja dalje štete po građane Crne Gore“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

Bonus video: