Novi izvještaj agencije S&P za Crnu Goru: Duboka recesija, teže i skuplje zaduživanje

Država pregovara o kreditima od oko 455 miliona, od čega ima garanciju SB za pozajmicu od 250 miliona
7939 pregleda 18 komentar(a)
Fiskalna pozicija zemlje je slaba: Članovi Vlade, Foto: Savo Prelević
Fiskalna pozicija zemlje je slaba: Članovi Vlade, Foto: Savo Prelević

Agencija “Standard and Poor’s” (S&P) promijenila je u novom izvještaju izglede kreditnog rejtinga Crne Gore sa stabilnog u negativni, uz potvrdu ocjene “B+/B”.

Ocjena kreditnog rejtinga države je važna za procjenu kreditne sposobnosti, a negativan rejting znači teže i skuplje zaduživanje.

Ovo bi, prema porcjeni stručnjaka, značilo da je Crna Gora samo jednu stepenicu do pada u šestu - najgoru kategoriju kreditnog rejtinga. S&P je početkom marta potvrdio stabilni kreditni rejting države.

Premijer Duško Marković je rekao u Skupštini da država pregovara za obezbjeđivanje 508 miliona eura koliko fali državnoj kasi, od čega će 455 miliona eura obezbijediti kroz kreditne aranžmane, dok je oko 53 miliona eura obezbijeđeno iz donacija.

S&P u izvještaju za Crnu Goru objašnjava da očekuje da će pandemija kovid-19 poslati crnogorsku ekonomiju, koja zavisi od turizma, u duboku recesiju 2020.

“Iako pretpostavljamo da će se rast oporaviti u 2021. godini, dugotrajni zastoj u ekonomskim aktivnostima mogao bi nanijeti trajnu štetu proizvodnom kapacitetu Crne Gore, značajno oslabiti njenu fiskalnu poziciju i negativno uticati na njen domaći bankarski sektor. Ranije aktivnosti Vlade na prefinansiranju i uspostavljeni odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama (IFI) ublažavaju kratkoročne rizike refinansiranja. Stoga mi revidiramo naše izglede o Crnoj Gori na negativne iz stabilnih i potvrđujemo naše „B +/B“ ocjene”, istakao je S&P u izvještaju od 1. maja.

Vlada je prije pandemije obezbijedila garanciju Svjetske banke (SB) za zaduženje od 250 miliona eura, a u septembru prošle godine kroz emisiju obveznica oko 500 miliona i od toga je dio potrošen početkom marta za vraćanje starih dugova.

S&P objašnjava da su izgledi za Crnu Goru negativni, jer vide zastoj u crnogorskom turističkom sektoru i široj privredi, a ako to bude dugotrajno, može narušiti ionako slabu fiskalnu poziciju zemlje, smanjiti potencijal rasta i /ili negativno uticati na bankarski sektor kroz, na primjer, pogoršanje kvaliteta imovine.

S&P je novu prognozu o rejtingu države najavio za 4. septembar ove godine.

Ta kreditna agencija objašnjava da bi mogla da snizi svoje rejting za Crnu Goru u narednih 12 mjeseci ako ekonomski pad pandemije koronavirusa postane ozbiljniji nego što to trenutno očekuju.

“To bi onda dovelo do erozije fiskalnih performansi ili rezultiralo značajnim pogoršanjem kvaliteta imovine ili povećanja ograničenja likvidnosti u bankarskom sektoru. Mogli bismo revidirati izglede na stabilne, ako se ekonomski i fiskalni izgledi Crne Gore stabilizuju, vraćajući njenu putanju fiskalnog duga na silazni put”, navodi se u izvještaju.

S&P pojašnjava da primjećuju da je Crna Gora i dalje posebno izložena dugotrajnom zastoju i ograničenjima putovanja s obzirom na to da njen turistički sektor igra ključnu ulogu u domaćoj ekonomskoj aktivnosti.

“Dugotrajan oporavak od kovid-19 rizikuje da naruši ionako slabu fiskalnu poziciju Crne Gore. Takođe, smatramo da bi pandemija mogla predstavljati rizik za banke u zemlji, na primjer, ako se kvalitet imovine značajno pogorša”, navodi se u izvještaju.

Ova agencija procjenjuje da će pandemija imati značajne posljedice na globalnom nivou kod svih zemalja koje zavise od turizma. “Očekujemo da će pandemija zajedno sa ograničenjem putovanja kako unutar Crne Gore, tako i na ostalim tržištima turističkih izvora imati značajan uticaj na BDP, fiskalne račune i devizni priliv u 2020”, piše u izvještaju.

Turisti iz Srbije mogu popraviti stanje ako se uskoro otvore granice

S&P naglašava da su prihodi od turizma u Crnoj Gori vrlo sezonski, jer su jul i avgust činili gotovo 80 odsto turističke aktivnosti, što sugeriše da još ima vremena da se stvari poboljšaju.

“Napominjemo da turisti iz Rusije i Srbije zajedno čine otprilike dvije trećine turističkih dolazaka u Crnu Goru. S obzirom na geografsku blizinu, turizam iz Srbije mogao bi se pokazati dostupnijim, ako se granice uskoro otvore. Vjerujemo, da čak i ako se uklone ograničenja putovanja, važna komponenta odnosiće se na efekte ponašanja koje će pandemija imati na sklonosti putovanju. Zato, smatramo da bi značajni djelovi turističke sezone Crne Gore 2020. mogli biti izgubljeni, a čvršći oporavak počinje tek 2021. godine”, naglašeno je u izvještaju.

Bonus video: