"NOVAC SA RAČUNA PRIVREDNOG SUDA PODIJELITI RADNICIMA"

URA: Vlada i privredni sud nastavljaju da krše prava bivših radnika “Radoja Dakića”

Oko 1800 radnika nekadašnjeg podgoričkog giganta već 15 godina pokušava da se izbori za isplatu 77 zaostalih zarada, za šta postoje pravosnažne presude domaćih sudva i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu
1739 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: GP URA
Zoran Mikić, Foto: GP URA

Vlada Crne Gore i Privredni sud nastavljaju da krše osnovna ljudska prava bivših radnika AD “Radoje Dakić” i to prava na imovinu, pravično suđenje, djelotvoran pravni lijek i zabranu diskriminacije normirane Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda – saopštio je danas Zoran Mikić izvršni direktor pokreta URA.

Oko 1800 radnika nekadašnjeg podgoričkog giganta već 15 godina pokušava da se izbori za isplatu 77 zaostalih zarada, za šta postoje pravosnažne presude domaćih sudva i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Mikić navodi da se Vlada godinama ponaša neodgovorno i diskriminatorski prema bivšim radnicima “Radoja Dakića” jer već 15 godina nije u stanju da obezbijedi novac koji im se duguje.

“Ustavni sud treba što prije da donese presude za preostalih 1300 bivših radnika koji su podnijeli više ustavnih žalbi zbog toga što nijesu imali suđenje u razumnom roku. Na taj način bi se svi radnici stavili u isti položaj posebno ako imamo u vidu da je Vlada krajem januara ove godine isplatila po 2000 eura nemateriijalne štete za 455 radnika za koje je Ustavni sud prošle godine donio rješenja. Svi radnici moraju imati ista prava, a sudovi i Vlada su dužni da to obezbijede” – naglašava Mikić

On podsjeća da je prošle godine bivši sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Nebojša Vučinić apelovao na Vladu da je za državu mnogo bolje da se problem što prije riješi nego da o tome odlučuje Strazbur.

“Svako suđenje u Strazburu samo je dodatni trošak za sve građane Crne Gore, a odgovornost za to ima samo vlast jer nije sprovela i izvšila pravosnažne sudske presude” – navodi direktor URE.

Po saznanjima URE do sada je od prodaje imovine prihodovano preko 14 miliona EUR, ali taj novac još nije podijeljen radnicima zbog žalbi advokata.

"Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i stečajni upravnik Mladen Marković treba da omoguće da se novac koji se nalazi na računu Privrednog suda u što skorijem roku podijeli bivšim radnicima jer već predugo čekaju na novac koji su prije 20 godina pošteno zaradili” – zaključuje Mikić.

Preporučujemo za Vas