URA: Ministarstvo finansija da objavi spisak funkcionera kojima je vraćen novac na ime više plaćenih doprinosa

“Zbog toga smo od pomenutih institucija tražili spisak svih javnih funkcionera za period od 01. januara 2016. zaključno sa 31. martom 2020. Godine koji su pored visokih plata i svih drugih beneficija dodatno prihodovali i par hiljada eura na ima povraćaja doprinosa. Važno je da javnost vidi koji su sve funkcioneri prihodovali i koliko novca po ovom osnovu”, ističu iz pokreta URA
3718 pregleda 0 komentar(a)
Maraš i Vukotić, Foto: GP URA
Maraš i Vukotić, Foto: GP URA

Građanski pokret URA uputio je danas dopis Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi u kome traže spisak svih javnih funkcionera kojima je izvršena isplata povraćaja više plaćenih doprinosa.

“Obratili smo se Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi sa zahtjevom da nam dostave spisak svih javnih funkcionera kojima je izvršen povraćaj sredstava na ime više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje. Naime, u skladu sa Pravilnikom o načinu i postupku povraćaja više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje određenim javnim funkcionerima čije godišnje zarade prelaze 50 000 eura izvršava se povrat novca koji se mjeri i po nekoliko hiljada eura pojedinačno. Dakle, ukoliko im godišnja plata prelazi naznačenu iznos dio koji je uplaćen na ime doprinosa preko tog iznosa vraća se kroz institu poreskog kredita”, navode iz pokreta URA.

Upravo zbog ovoga iz pokreta URA su od nadležnih tražili spisak javnih funkcionera kojima su sredstva uplaćena po ovom osnovu.

“Zbog toga smo od pomenutih institucija tražili spisak svih javnih funkcionera za period od 01. januara 2016. zaključno sa 31. martom 2020. Godine koji su pored visokih plata i svih drugih beneficija dodatno prihodovali i par hiljada eura na ima povraćaja doprinosa. Važno je da javnost vidi koji su sve funkcioneri prihodovali i koliko novca po ovom osnovu”, ističu iz pokreta URA.

Navode da u Crnoj Gori očito na snazi "paralelna stvarnost".

“URA je nedavno pokrenula aferu “Verica Maraš” gdje se utvrdilo da plate rukovodilaca gubitaških državnih preduzeća iznose i po nevjerovatnih 8 000 eura. Dok većina građana teško živi i gotovo svakodnevno kalkuliše kako da svoja mjesečna primanja rasporedi na način da preguraju mjesec dok se određeni javni funkcioneri bahate. Pored visokih plata, službenih automobila, dnevnica, dodatnih primanja za članstva u razni odborima i tijelima i mnogih drugih povlastica koje imaju prihoduju i tako što dobijaju sredstva na osnovu više plaćenih doprinosa.”, zaključuju u pokretu URA.

U pokretu URA očekuju da Ministarstvo finansija i Poreska uprava reaguju efikasno i dostave traženu dokumentaciju isto kao što je ovo ministarstvo reagovalo odmah kada je upućen zahtjev za objavljivanje spiska firmi kojima su avansno uplaćeno sredstva za kapitalne projekte kao prva ekonomska mjera u borbi protiv pandemije korona virusa.

Bonus video: