Svim sredstvima će protiv Karađorđevića

Karađorđevići gotovo dvije decenije pokušavaju da vrate vlasništvo nad zemljištem u Miločerskom parku
156 pregleda 25 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.02.2018. 20:01h

U Hotelskoj grupi (HG) “Budvanska rivijera” tvrde da nijesu dobili nikakvu zvaničnu informaciju o najavama da bi srpska kraljevska porodica Karađorđević pred Međunarodnim sudom mogla da zatraži povraćaj imovine u Miločerskom parku.

Ističu da će, ako se to desi, preduzeti sve što je neophodno da bi zaštitili svoju imovinu.

Karađorđevići gotovo dvije decenije pokušavaju da povrate vlasništvo...

“HG je o predmetnom postupku u saznanju posredstvom informacija iz medija, jer nikada nijesmo dobili bilo kakav poziv ili odluku koja se tiče navedene imovine. Naravno, ukoliko je takav postupak pokrenut, nakon dobijanja neophodne dokumentacije, 'Budvanska rivijera' će preduzeti sve neophodne radnje u cilju zaštite svoje imovine“, saopšteno je iz kompanije koja je titular Svetog Stefana, Vile Miločer i Miločerskog parka, na čijem povraćaju insistiraju Karađorđevići.

Prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i njegova supruga Katarina traže da im se vrati kompletna zemlja na ostrvu Sveti Stefan. Na dvorište od 13.293 kvadrata tog luksuznog grada-hotela upisana je zabilježba restitucije srpske kraljevske porodice.

“Zabilježba restitucije u korist prestolonasljednika Aleksandra II Karađorđevića i Katarine Karađorđević de Silva pokrenute pred Komisijom za povraćaj i obeštećenje“, upisano je u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Krađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu “Miločer”, gotovo kompletan Miločerski park i parcele u Pržnu na kojima je izgrađen hotel “Kraljičina plaža“ i na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Restitucijom je obuhvaćen i zemljišni kompleks od gotovo 5.000 kvadrata iznad Miločerskog parka koji je trenutno uknjižen na Prvu banku.

Karađorđevići su preko advokata još 7. aprila 2005. podnijeli zahtjev za povraćaj cjelokupne imovine u Miločeru, ali i rodne kuće kralja Aleksandra na Cetinju i dvorca “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića...

Komisija za povraćaj i obeštećenje Opštine Budva odbila je zahtjev Karađorđevića 2007. godine. Istu odluku donijela je i Regionalna komisija za povraćaj u Baru.

Obje su imale isto stanovište - da ne postoji akt o oduzimanju.

Karađorđevići su uložili žalbu drugostepenom organu - Ministarstvu finansija.

Imovina je Karađorđevićima oduzeta 8. marta 1947. odlukom tadašnje Skupštine FNRJ.

Karađorđevići su tridesetih godina prošlog vijeka kupili zemlju u Miločerskom parku od starosjedioca.

Kraljica Marija Karađorđević navodno je u dvorac uložila 4,5 miliona ondašnjih dinara, a izgradnja je finansirana iz kraljevske blagajne...

Vlada je atraktivni hotelski kompleks “Sveti Stefan - Miločer“ 2007. ustupila na trodocenijski zakup kompaniji ”Adriatic properties”, grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Ministarstvo održivog razvoja treba da odluči da li će dozvoliti Statisu da da poruši postojeći hotel “Kraljičina plaža” i na njegovom mjestu izgradi duplo veći i depadans sa 66 apartmana.

Mještani Pržna i HTP „Miločer“ već su uložili žalbu što je zahtjev za restituciju upisan i na parcele koje, kako tvrde, nikada nijesu bile u vlasništvu Karađorđevića.