Poništen tender za 30 đačkih autobusa

Komisija oborila nabavku Uprave za imovinu od 1,97 miliona
1418 pregleda 0 komentar(a)
Tenderska dokumentacija neusaglašena sa zakonom: Šaranović, Foto: Boris Pejovic
Tenderska dokumentacija neusaglašena sa zakonom: Šaranović, Foto: Boris Pejovic

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je po službenoj dužnosti tender Uprave za imovinu za potrebe Ministarstva prosvjete, procijenjene vrijednosti 1,97 miliona eura.

Tender se odnosi na prioritetnu nabavku 30 autobusa za prevoz učenika, preko finansijskog lizinga na period od pet godina, sa sticanjem prava svojine nad vozilima nakon isteka tog roka.

Državna komisija će po pravosnažnosti njenog rješenja vratiti 19.700 eura kompaniji Porsche Leasing koja se žalila na tender, dok je Uprava za imovinu obavezana da joj nadoknadi 400 eura za troškove sastavljanja žalbe.

Tender je Uprava za imovinu oglasila 24. decembra prošle godine, a Ministarstvo prosvjete je za 2019. obezbijedilo 500.000 eura za isplatu izabranom ponuđaču prije isporuke vozila.

Naručilac nabavke - Uprava za imovinu je 28. februara ove godine donijela odluku da kao najpovoljniju na tenderu izabere zajedničku ponudu firmi S Leasing, Efel Motors Podgorica, Ben Kov Tivat i Osmanagić CO iz Nikšića, dok je zajednička ponuda Porsche Leasing, Ljetopis Automotive i Prokom iz Podgorice odbijena kao neispravna.

Komisija je utvrdila da je Uprava za imovinu učinila bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i neusaglašenosti tenderske dokumentacije sa njim, koje su mogle da dovedu do ograničavanja konkurencije i diskriminacije ponuđača na ovom nadmetanju. Naručilac sporne nabavke, između ostalog, nije dokumentacijom predvidio da ponuđač mora imati servisni centar, kao ni zahtjeve od značaja za izvršenje ugovora.

Komisija zbog svega toga nije ulazila u žalbene navode kompanije Porsche Leasing već je tender poništila po službenoj dužnosti.

Upravom za imovinu rukovodi Blažo Šaranović. Na čelu Ministarstva prosvjete je Damir Šehović, koji je najavio ranije da će država obezbijediti 30 novih vozila za prevoz učenika, što je na nivou trećine voznog parka kojim škole raspolažu, kao i da će za to biti obezbijeđeno skoro dva miliona iz budžeta tog resora

Bonus video: