Građevinarima iz državnog budžeta 7,9 miliona, pojedinima unaprijed plaćeno i 20%

Najviše novca, skoro polovinu ukupnog broja, dobila je kompanije “Novi Volvox”
3227 pregleda 0 komentar(a)
Izvođaču novac unaprijed: Budući ski-centar Žarski kod Mojkovca, Foto: Gov.me
Izvođaču novac unaprijed: Budući ski-centar Žarski kod Mojkovca, Foto: Gov.me

Iz državnog budžeta do juče građevinskim kompanijama, koje je angažovala Uprava javnih radova, avansno (unaprijed) je isplaćeno 7,9 miliona eura.

Ovu mjeru da se unaprijed, uz bankarske garancije, plate građevinske kompanije angažovane za javne radove donijela je Vlada 19. marta, uz obrazloženje da se tako pomaže njihova likvidnost i ne zaustavljaju projekti u periodu epidemije koronavirusa

Najviše novca, skoro polovinu ukupnog broja, dobila je kompanije “Novi Volvox”. Oni su za izgradnju žičare “Žarski” u Mojkovcu unaprijed dobili 1,62 miliona eura, što je 20 odsto vrijednosti preostalih radova. Ukupna vrijednost ugovorenog posla je devet miliona. Za izgradnju doma starih u Nikšiću dobili su unaprijed 238 hiljada eura ili deset odsto ukupne cijene. Za još tri projekta na kojima su angažovani dobili su unaprijed po deset odsto vrijednosti ugovorenih radova - uređenje Đalovića pećine 199 hiljada, izgradnju naučnotehnološkog parka u Podgorici 799 hiljada i zgrade Crnogorske akademije nauka i umjetnosti 899 hiljada eura.

Konzorcijumu kojeg čine austrijski Doppelmayr i podgorički Eminent uplaćeno je unaprijed 1,64 miliona eura za izgradnju žičare na novom skijalištu u Kolašinu ili 20 odsto vrijednosti preostalih radova. Ukupna ugovorena vrijednost investicije je 8,99 miliona.

Kompanija “Čelebić” unaprijed je dobila 977 miliona eura za uređenje policijskog kampa na Zlatici, što je 15 odsto od vrijednosti preostalih radova. Ukupna ugovorena investicija je sedam miliona.

Avans su dobili i “Crnagoraput” 263 hiljade, “Putevi Bar” 26 hiljada, “Tofi”, 101 hiljadu, Gradnja inženjering 232 hiljade, Tehnogradnja 162 hiljade, Inženjering put 379 hiljade, Emiment 68 hiljada, Fidija 283 hiljade i Ekoreciklaža 48 hiljada. Većina ovih avansa vrijedi od pet do deset odsto ugovorene vrijednosti ili vrijednosti preostalih radova, a ima i izuzetaka. Emiment je unaprijed dobio 20 odsto vrijednosti izgradnje trafostanice kod manastira Podvrh, dok je Fidija dobila tri odsto.

Bonus video: