Kotorska URA: Veći broj naših predloga sastavni dio Odluke o mjerama pomoći kotorskim privrednicima

Podsjećaju da su prije desetak dana insistirali da Predlog Odluke o mjerama podrške privredi i građanima u Kotoru bude stavljen na skupštinski dnevni red odmah i bez odlaganja
594 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA Kotor
Ilustracija, Foto: URA Kotor

Kotorski odbor URA saopštio je da činjenica da je lokalna vlast prepoznala njihovu inicijativu da sa Odlukom o donošenju mjera pomoći privredi i građanima Kotora ne treba odugovlačiti i da su ovu Odluku stavili na dnevni red sjednice lokalnog parlamenta za četvrti a ne za 15 maj (kako su prvobitno planirali), kao i to da je veći broj njihovih predloga mjera postao sastavni dio Odluke, "pokazuju važnost konstruktivnog opozicionog djelovanja putem predlaganja kvalitetnih rješenja u javnom interesu."

Podsjećaju da su prije desetak dana insistirali da Predlog Odluke o mjerama podrške privredi i građanima u Kotoru bude stavljen na skupštinski dnevni red odmah i bez odlaganja.

“To je tada odbijeno uz stav većine da o toj Odluci treba raspravljati tek sredinom maja,a da bi odmah nakon toga lokalna vlast ipak odlučila da sazove sjednicu za 4. maj i predlog odluke stavi na dnevni red. Na predlog Odluke koja nam je prvobitno dostavljena, uputili smo više amandmana, pa je dan uoči sjednice lokalnog parlamenta 4. maja dostavljena inovirana Odluka koja je sadržala i predloge koje smo amandmanski ranije ponudili. Postalo je bespredmetno da se o njima raspravlja na samoj sjednici, te smo iste povukli na samom zasijedanju”, navode iz kotorske URA-e.

Kažu da Odluka o mjerama podrške privredi čiji je rad ugrožen u poslednjih dva mjeseca kao i građanima Kotora sadrži oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora za period mart- maj, odlaganje plaćanja prireza na porez do kraja godine, upola manju cijenu zakupa terasa u periodu jun-avgust, oslobađanje od plaćanja komunalnih taksi u periodu mart-maj, kao i pomjeranje rokova za izmirenje članskog doprinosa turizmu i poreza na nepokretnost kako za privredu tako i za građanstvo.

“Na samom zasijedanju insistirali smo na usvajanju mjere kojom bi se privrednici oslobodili i plaćanja naknade za korišćenje lokalnih puteva za prilaz svojim objektima za čitavu 2020. godinu, što je usvojeno. Insistirali smo i na obavezivanje predsjednika Opštine da pod hitno održi sastanak sa predstavnicima JP “Morsko dobro” i predloži donošenja olakšica privrednicima koji sa njima imaju ugovor o zakupu. Na tome smo insistirali sa obzirom na to da u Kotoru ima veliki broj ugostitelja koji posluju na samoj obali. Doduše, iz nama nepoznatih razloga nije prihvaćeno da se ovaj predlog usvoji kao amandman, već da isti bude uvršteno u vidu zaključka, oko čega nismo pravili problem”, saopštavaju iz kotorske URE.

Kažu da im je žao što nije bilo sluha oko njihove predložene mjere kojom bi se alternativno ponudila mogućnost produženja roka zakupa na određeni vremenski period svim zakupcima opštinskih poslovnih prostora čiji je rad zabranjen.

“Ponudili smo ovu mjeru kao stvaranje preduslova da zakupci nadomjeste sve ono što su izgubili u ovom periodu ali i ono što će izgubiti u ovoj ali i u narednoj godini, obzirom na ugroženost turističke privrede. Naš predlog je takođe sadržao i uslov po kojem privrednici koji bi se odlučili za korišćenje ove mjere isključuju mogućnost korišćenja ostalih mjera podrške iz predložene Odluke. Naša namjera predlaganjem ove mjere je bila i očuvanje ionako upitne buduće likvidnosti opštine jer bi se pod pretpostavkom da veći dio zakupaca odabere ovu mjeru, ušteđelo cca pola miliona eura u lokalnom budžetu, koji će biti izgubljeni realizacijom usvojenih mjera podrške. Ako se zna da će opštinski budžet ove godine ostati uskraćen bez značajnog dijela priliva od turizma koji se mjeri milionima eura onda ova mjera još više dobija na značaju”, pojašnjavaju iz kotorske URA-e.

Dodaju da ih argumentacija koja se čula za odbijanje ove mjere nije uvjerila u njenu neopravdanost, ali je, kažu ostavljena i mogućnost da se ista ponovo nađe na dnevnom redu narednog skupštinskog zasjedanja.

“Usvojena Odluka sadrži i mjeru kojom su plate u lokalnoj upravi svim zaposlenima koji imaju koeficijente iznad 5,5 umanje za 10% a za isti procenat će se umanjiti i odbornička nadokanada. Upućen je i zahtjev svim institucijama i privrednim društvima čiji je osnivač Opština da do 11. maja dostave izvještaj o sopstveno preduzetim mjerama”, kaže se na kraju saopštenja kotorske URA-e.

Bonus video: