Vlada mora da obuzda uvoznički lobi

Poljoprivreda je najbolja fabrika u Crnoj Gori, koja ne otpušta radnike i država to treba da ima u vidu, upozorava predsjednik Unije stočara Milko Živković
10591 pregleda 25 komentar(a)
Radikalno mijenjati pristup poljoprivredi: Limska dolina, Foto: Arhiva Vijesti
Radikalno mijenjati pristup poljoprivredi: Limska dolina, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.05.2020. 16:21h

Ukoliko misli dobro crnogorskoj poljoprivredi, Vlada pod hitno mora da uvede bolju kontrolu uvoza osnovnih životnih namirnica, kako crnogorski proizvođači ne bi došli u situaciju da ne mogu da plasiraju svoje proizvode u sopstvenoj državi u kojoj žive i plaćaju porez.

To smatra ugledni pljevaljski poljoprivrednik Milko Živković, koji je i predsjednik Unije stočara sjevera Crne Gore.

Živković ističe da je kriza izazvana epidemijom koronavirusa pokazala da je poljoprivreda najbolja fabrika u Crnoj Gori, koja ne otpušta radnike i da država to treba da ima u vidu kada o tome bude odlučivala.

“Uvoznički lobi polako, ali sigurno guši domaću poljoprivredu, što već postaje zabrinjavajuće. Vidjećemo koliko će u ovim uslovima epidemije Vlada i vlasnici trgovinskih lanaca koji su glavni uvoznici obratiti pažnju na domaću proizvodnju. Teško je objašnjivo i neopravdano da u jednoj državi koja uvozi toliku količinu hrane ima domaće proizvodnje koja ne može da plasira svoje proizvode na domaćem tržištu“, rekao je Živković koji uzgaja tridesetak grla krupne stoke.

Milko Živković
Milko Živković(Foto: Goran Malidžan)

Živković ističe da je otkup mlijeka u Pljevljima redovan, da je u početku bio usporen plasman sira, ali da su proizvođači uspjeli da se organizuju i svoje proizvode plasiraju na tržištu Podgorice i primorja.

“Cijene se još održavaju na nivou kao prije epidemije. Da li će tako nastaviti sada kada se poveća proizvodnja mlijeka i kada će biti veća količina sira, ne znam. Dosadašnja iskustva su ružna, jer je uvijek u maju, junu i julu, kada seljak na sjeveru Crne Gore ima jeftinije milijeko, cijena sira padala. Osnovni razlog je ogroman uvoz, odnosno jak uvoznički lobi koji polako, ali sigurno guši domaću poljoprivredu, što postaje zabrinjavajuće. Da li će u ovom uslovima pandemije Vlada i vlasnici trgovinskih lanaca koji su glavni uvoznici obratiti pažnju na domaću proizvodnju, vidjećemo. Svjedoci smo da proizvođači jagnjećeg mesa čekaju svake godine da li će Ministarstvo poljoprivrede postići dogovor sa penzionerima pa tek onda otkupljuju tržišne viškove. Svjedoci smo da se u toku turističke sezone jagnjeće meso ne nalazi u ponudi kao brend i nešto što je izvanrednog kvaliteta i po čemu bi Crna Gora trebalo da bude prepoznatljiva“, rekao je Živković.

Ukoliko ove godine sezona bude slaba ili skroz propadne, ističe Živković, a uvoznički lobi nastavi u sadašnjem tempu da uvozi hranu radi ličnog profita, onda će crnogorska poljoprivreda biti u ogromnom problemu.

“Najveći problem crnogorske poljoprivrede je uvoznički lobi koji destimuliše i ovo malo poljoprivrednih proizvođača na sjeveru. Pljevaljska sela i sela u drugim crnogorskim opštinama na sjeveru se ubzano prazne. Nije to od vrućeg kolača, već zbog nečega što nije kako treba. Vlada je ta koja kontroliše uvoz i samo je stvar njihove volje da li će dozvoliti da uvoznici ostvaruju zaradu a crnogorski seljak propadne zato što nemaju kome da prodaju svoje proizvode. Ukoliko se nastavi sa uvozom kao do sada poljoprivreda će biti u još većem problemu“, kazao je Živković.

Smatra i da se odnos države prema poljoprivredi mora drastično promijeniti ukoliko želi da ima jaku poljoprivrednu proizvodnju na koju može da se osloni u ovakvim kriznim vremenima.

“Strategija razvoja i odnos države prema poljoprivredi mora da se promijeni radikalno“, rekao je Živković.

On navodi da je tržište stočne hrane snabdjeveno, s tim što su pojedini trgovci u određenom procentu povećali cijene pravdajući to povećanim troškovima transporta.

“Nisu to velike razlike u cijeni, ali svako povećanje cijene za seljake je veliko zato što naši proizvodi godinama imaju istu cijenu“, rekao je Živković i dodao da je jedino primjetan bio nedostatak sjemenskog materijala žitarica bog povećane potražnje.

Bonus video: