Respiratori svuda pošli, nigdje stigli

Nakon optužbi beogradskog “Sinofarma”, podgorička kompanija “BTL Medical Montenegro” u centru skandala i u BiH
14316 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poslovanje podgoričke firme “BTL Medical Montenegro” našlo se u centru regionalnog skandala - sada i u Bosni i Hercegovini sumnjaju u regularnost poslovnih transakcija tokom nabavke respiratora, a prethodno su se na ovu crnogorsku kompaniju žalili i iz Srbije.

Bosansko tužilaštvo tražilo je, preko crnogorskih kolega, dokumentaciju od vlasnice “BTL Medical Montenegro” Sanje Lekić o navodno sumnjivim transakcijama i posredovanju u kupoprodaji respiratora u Bosni i Hercegovini.

Prema jučerašnjem pisanju tamošnjih medija, bosanski tužioci su preko crnogorskih kolega izuzeli dokumentaciju od Lekićeve, jer se navodno njena “BTL Medical” pojavljuje kao posrednik u nabavci 100 respiratora iz Kine, koje je za potrebe entiteta Federacije BiH (FBiH) nabavila firma “Srebrena malina”, a naručila Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ).

Lekićeva juče nije odgovarala na pozive redakcije “Vijesti” pa nijesmo mogli dobiti odgovore na pitanja da li je posredovala u kupoprodaji respiratora firmi “Srebrena malina”, te da li se radi o respiratorima koje je trebalo da dobije beogradska kompanija “Sinofarm”, kao i kada ju je zvalo crnogorsko tužilaštvo da dostavi informacije tužilaštvu BiH.

Beogradski “Sinofarm” je ranije od podgoričkog Privrednog suda tražio da se Lekićevoj hitno zabrani raspolaganje sa pet miliona eura, avansno uplaćenih krajem marta za kupovinu 200 respiratora, za potrebe liječenja građana Srbije oboljelih od koronavirusa. Odluka Privrednog suda o tom zahtjevu se čeka.

Za “Vijesti” nema vremena, bosanskim kolegama se javila

Iako je vlasnica “BTL Medical Montenegro” bila juče nedostupna za pitanja “Vijesti”, bosanskim kolegama je kazala da je njena kompanija dostavila sve podatke tužiocima.

“Juče je ovdje bilo specijalno tužilaštvo po tom pitanju i dobilo je sve potrebne informacije. Radi se, u stvari, o aneksu ugovora gdje je firma ‘Srebrena malina’ trebalo da sarađuje sa firmom ‘BTL Medical’ i nisu ostvarili saradnju, već su ostvarili direktno saradnju sa firmom iz Kine. Ovdje su svi vidjeli da nema nikakvih transakcija, da nema nikakvih plaćanja i da ništa nije rađeno sa firmom ‘BTL Medical’...”, kazala je Lekićeva za “Oslobođenje”.

sanja lekić
Lekićeva tvrdi da je radila prema propisima(Foto: YouTube)

Prema dokumentaciji koju su juče objavili mediji u BIH, prvi ugovor potpisan je 14. aprila između kompanije “Shanghai ChangQi Medical Technology Center” i kupca - crnogorske kompanije “BTL Medical Montenegro”, za kupovinu 100 respiratora proizvođača “Chang Feng”, model “ACM812A”, ukupnog iznosa 30 miliona kineskih juana (3,9 miliona eura). Aneks tog ugovora potpisan je istog dana, a u njemu se kao konačni kupac navodi F. H. “Srebrena Malina LTD” - za iste proizvode, iste količine, isti iznos novca. Kao datum dostave proizvoda navodi se 21. april.

Prema ugovoru, koji je 3. aprila potpisao Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” sa Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite, rok za isporuku respiratora bio je 15. april. Bosanska firma u tom trenutku nije imala dozvolu za uvoz. Respiratori su u BiH stigli 25. aprila, a dva dana kasnije, bosanska firma ekspresno je dobila dozvolu za uvoz od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ugovorom je predviđena isporuka invezivnih respiratora ‘HC VE 003’, a isporučeni su uređaji ‘ACM 812A’. To nije bio dovoljan razlog, kao ni činjenica da je probijen rok isporuke da se ugovor raskine”, navodi dalje “Oslobođenje”.

Iste respiratore (ni)je kupio “Sinofarm”

Slučajno ili ne, model respiratora ‘ACM812A’ je u stvari model koji je od podgoričke firme BTL naručio beogradski “Sinofarm” - 200 komada za cijenu od pet miliona eura, zbog čega se i traži blokada računa podgoričke firme od Privrednog suda.

Advokat “BTL Medicala” Goran Petrović 23. aprila je izjavio „Vijestima“ da nijesu pristali da se raskine prvi ugovor vrijedan pet miliona eura.

“Taj ugovor se izvršava. ‘Sinofarm’ je zakasnio sa uplatom novca 30. marta. Izgubili su ugovoreni rok, pa je na molbu ipak prihvaćena isporuka najkasnije do 30. aprila. Sada izvršenje ugovora o isporuci 200 komada respiratora modela ‘ACM812A’ za kupca ‘Sinofarm’ iz Beograda zavisi od toga da li će Ambasada Srbije u Pekingu dostaviti oficijelno pismo kineskom isporučiocu ovih respiratora, da su oni namijenjeni zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Novac je ‘Sinofarm’ trebalo da uplati 30. marta u 9 časova po našem vremenu, odnosno u 15 časova po kineskom vremenu, a on je uplaćen u 14.29 časova po našem vremenu odnosno u 20.29 po kineskom. Zbog toga se respiratori nijesu mogli prema ugovoru podići sa lagera u Pekingu, kako je to bilo ugovoreno“, objasnio je „Vijestima“ advokat Petrović.

On je tada rekao da imaju uvjeravanja Kineza, na čijim računima je navodno ostalo uplaćenih pet miliona da će respiratori biti isporučeni najkasnije do 30. aprila. To se, međutim, do danas nije desilo.

“BTL Medical” je 7. aprila razloge kašnjenja za povraćaj novca objasnio navodeći da su skoro devet miliona eura proslijedili dobavljaču medicinske opreme “Segment Spec Technoexport LTD”, prilažući i mejl dostavljen toj firmi. Podgorička firma vratila je 3,9 miliona “Sinofarmu” od 8,9 miliona eura prethodno avansno uplaćenih za kupovinu 400 respiratora koji su bili navodno na lageru podgoričkog prodavca.

Vlasnica “BTL Medicala” saopštila je „Vijestima“ 23. aprila da je njena obaveza bila da isporuči respiratore sa lagera u Pekingu.

Iz Ambasade Srbije u Podgorici od 24. aprila čekamo odgovore o tome kako gledaju na ove čudne transakcije na štetu beogradske firme i komentar o komunikaciji sa advokatom “BTL-a” koji im se pismeno obraćao dan ranije i tražio pomoć u komunikaciji sa državom Srbijom.

Kinezi i Bosanci upoznali se “preko prijatelja”

Bosanska N1 televizija juče je stupila u kontakt i sa kineskom kompanijom. Kako su objavili na svom portalu, iz kineske firme “Shanghai Chang Kai Medical Technology Center” im je rečeno da su u kontakt sa “Srebrenom malinom” stupili “preko prijatelja”.

“Shanghai Chang Kai Medical Technology Center”, kompanija od koje su kupljeni respiratori za BiH registrovana je na adresi Caoli Road, Fengjing Town, Jinshan District, Shanghai.

Na internetu dostupni podaci o kompaniji ovog naziva na ovoj adresi kažu da je kompanija registrovana krajem 2018. godine.

Bonus video: