"ĆUTE PRED POHAROM DRŽAVNOG BUDŽETA"

URA: Policija i tužilaštvo da hitno reaguju u slučaju milionskih malverzacija u Plantažama

Ističu da od 2015. godine nema nikakve reakcije nadležnih na podnijete prijave
2388 pregleda 2 komentar(a)
Valerija Saveljić u emisiji Načisto, Foto: URA
Valerija Saveljić u emisiji Načisto, Foto: URA

Građanski pokret URA pozvao je još jednom policiju i tužilaštvo da "hitno reaguju u slučaju milionskih malverzacija u državnoj kompaniji "13. jul Plantaže“ AD."

„U sinoćnjoj emisiji „Načisto“ crnogorska javnost je po ko zna koji put imala priliku da se uvjeri u milionske malverzacije u državnoj kompaniji koje je saopštila bivša finansijska direktorica tog preduzeća, Valerija Saveljić. Prosto je nevjerovatno da pet godina nadležne insittucije ćute i ne preduzimaju apsolutno nikakve mjere što jasno upućuje na zaključak da iste te institucije štite srozavanje državnog budžeta. Na taj način direktno sudjeluju u siromašenju sopstvenog naroda i enormnom bogaćenju pojedinaca. Radi podsjećanja, URA je još ranije iznijela u javnost da je izvršna direktorica, Verica Maraš, na ime plate za dva mandata prihodovala gotovo milion eura. Samo u protekloj godini dobila je skoro 100 hiljada eura, tačnije radila je za dnevnicu od 250 eura“, navode u pokretu URA.

Ističu da od 2015. godine nema nikakve reakcije nadležnih na podnijete prijave.

„Od 2015. godine podnijete su brojne krivične prijave, a ni na jednu od njih tužilaštvo nije čak ni odgovorilo. Svakome u Crnoj Gori je sinoć, nakon emisije, bilo jasno da postojanje dva paralelna finansijska izvještaja, predstavljena u jednom danu, a koje je gospođa Saveljić iznijela u javnost, znače krivično djelo. To samo tužilaštvo u Crnoj Gori, kojim upravljaju Ivica Stanković i Milivoje Katnić, ne vide. Zato i ne treba da se čudimo kada nas Freedom House označi kao hibridni režim“, kazali su u pokretu URA.

Pozivaju nadležne da hitno reaguju povodom slučaja Plantaže.

„Dok Verica Maraš i Veselin Vukotić primaju stotine hiljada eura na godišnjem nivou, a ostali čalnovi borda direktora ćute, državna firma gomila gubitke. Pozivamo još jednom kriminalističku policiju da uđe u Plantaže, preuzme dokumentaciju i saopšte istinu o dešavanjima u tom državnom preduzeću. Sa druge strane, Specijalno tužilaštvo treba pod hitno da postupi po prijavama. Ukoliko se to ne desi onda će biti jasno da postoji sprega između uništavanja državnih kompanija, koje očigledno uživaju „institucionalnu zaštitu“ i državnih organa koji bi trebalo da štite Ustav i zakone države Crne Gore“, zaključuju u pokretu URA.

Preporučujemo za Vas