Brković dužan za porez 20 miliona, Plantaže opet na listi dužnika

Za četiri firme iz grupe Vektra raskinut ugovor o reprogramu, dugovi im rastu, a nisu u stečaju
8272 pregleda 20 komentar(a)
Jači od države?: Brković, Foto: Luka Zeković
Jači od države?: Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 09.05.2020. 11:38h

Kompanije biznismena Dragana Brkovića, kojima je zbog neplaćanja ukinut reprogram poreskih obaveza krajem 2018. godine, i dalje ne plaćaju obaveze državi i dug im raste.

Poreski dug njegovih kompanija, prema juče objavljenoj crnoj listi, sada iznosi 19,3 miliona eura, a prije šest mjeseci je bio 16,2 miliona eura.

Direktor Poreske uprave Miomir Mugoša u januaru 2019. kazao je da je donijeto 1.200 rješenja za ukidanje reprograma poreskog duga firmama u kojima su prijavljena 1.334 radnika.

“Privrednom sudu podnijeli smo predloge za 42 stečaja i imamo još 400 predmeta spremnih za predlaganje stečaja. Stečaj ćemo predložiti za sve obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu. U velikoj mjeri se radi o preduzećima koja duže ne posluju, pa njihov stečaj neće ugroziti tržište rada. Naprotiv, oslobodiće se nelikvidnih preduzeća koja narušavaju tržišnu utakmicu”, ocijenio je tada Mugoša.

“Vektra Jakić” je oktobru dugovala 8,8 miliona eura, a sada 10,6 miliona, Vektra Boka je dugovala 3,1 milion a sada 3,4 miliona. Vektra Montenegro je povećala dug za oko 100 hiljada na 5,2 miliona, a Vektra Optel je ostala na iznosu duga od 236 hiljada.

Ima i drugih firmi kojima je ukinut reprogram, a povećavaju poreski dug, ali u manjim iznosima. Tehnoputu je dug povećan sa 4,67 miliona u oktobru na sadašnjih 4,78 miliona.

Ukupan dug firmi kojima je ukinut reprogram povećan je sa 22,3 miliona na 27 miliona.

Firme u reprogramu su u oktobru imale dug od 41 milion eura, a on je sada 37,5 miliona.

Ukupan poreski dug obveznika sa crne liste sada iznosi 128 miliona eura ili milion više nego u oktobru.

Na listi PU, sa presjekom stanja na april, je 200 poreskih obveznika sa najvećim dugom za neplaćeni PDV, porez na dobit, na promet nepokretnosti i koncesije. Na crnoj listi 100 najvećih dužnika za neplaćene poreze i doprinose su Montenegro Airlines sa dugom od 23,9 miliona eura, Zeljeznički prevoz (4,99 miliona), Rudnik uglja (3,24 miliona)...

Na juče objavljenoj crnoj listi poreskih dužnika su i Plantaže sa dugom od 299 hiljada eura. Iz kompanije su početkom marta saopštili da su izmirili dotadašnji poreski dug od 3,3 miliona eura.

Plantaže su na listi, s presjekom na april, za ostale poreze, a ne onoj gdje se duguje za poreze i doprinose na plate.

Direktorka kompanije Verica Maraš je prije dva dana u reagovanju na kritike javnosti zbog njene plate od 7,3 hiljade eura kazala da se Plantaže nalaze na bijeloj listi.

“Kritičarima je svakako poznato da je kompanija na bijeloj listi poreskih obveznika. Na obračunate i isplaćene zarade kompanija redovno obračunava i plaća poreze i doprinose, što ima za posljedicu da se značajna novčana sredstva svakog mjeseca slivaju u budžet Crne Gore”, objavila je Maraš.

Bonus video: