Benzin skuplji cent, dizel po starom?

Zbog pandemije koronavirusa cijene svih naftnih derivata od početka godine su u konstatnom padu, a pojedini domaći analitičati procjenjuju da je, što se tiče cjenovnog pada u ovoj godini, “dotaknuto dno”
9792 pregleda 4 komentar(a)
Benzinska pumpa, Foto: Boris Pejović
Benzinska pumpa, Foto: Boris Pejović

Benzin eurosuper 95 i eurosuper 98 najvjerovatnije će da poskupe po jedan cent početkom iduće sedmice, dok će cijene eurodizela i lož ulja ostati na sadašnjem nivou, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

U ponedjeljak će zvanično biti saopštene cijene koje će važiti dvije sedmice, počev od utorka.

Procjene su da će cijena benzina 95 porasti sa 98 na 99 centi za litar, a eurosupera 98 sa 1,02 na 1,03 eura. Sadašnje cijene eurodizela su 89 centi po litru, a lož ulja 85 centi.

U očekivanu kalkulaciju nijesu uračunate cijene sa regionalnog tržišta Mediterranean Platt’s Ground od juče, ali prethodni dvosedmični prosjek kretanja cijena naftnih derivate daje za pravo da ovo bude ostvareno, odnosno da će posljednji dan trgovine biti bez većeg uticaja.

Prije 11 dana cijene eurodizela i lož ulja su pojeftinile za po sedam centi, dok su cijene obje vrste benzina ostale iste u odnosu na prethodno usklađivanje.

Zbog pandemije koronavirusa cijene svih naftnih derivata od početka godine su u konstatnom padu, a pojedini domaći analitičati procjenjuju da je, što se tiče cjenovnog pada u ovoj godini, “dotaknuto dno”.

Takvim očekivanjima ide u prilog značajniji rast cijena naftnih derivata tokom dva radna dana ove sedmice, ali je on u krajnjem bio bez većeg uticaja na predstojeće usklađivanje cijena u Crnog Gori, koje svakog drugog ponedjeljka potvrđuje Ministarstvo ekonomije.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt’s Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Bonus video: