NACIONALNO UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA RIBE:

"Pomoć Vlade vratila nadu da su se nadležni najozbiljnije posvetili ribarskom sektoru"

"Dozvolili su nam da u otežanim uslovima možemo raditi, zaraditi i privređivati, naravno, u mnogo manjem obimu, ali možemo prehraniti sebe, svoje familije i familije radnika", kazali su iz Udruženja
939 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jednokratna pomoć Vlade ribarima, vrijedna 213 hiljada eura, vratila je nadu da su se nadležni organi najozbiljnije posvetili ribarskom sektoru u aktuelnom teškom vremenu, kao i da grade dobru osnovu za budućnost, saopštili su iz Nacionalnog udruženja proizvođača ribe.

Predstavnici Udruženja su saopštili da je sa početkom pandemije koronavirusa stao i privredni život Crne Gore, ali da je Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) prepoznalo tešku situaciju u kojoj se našlo ribarstvo.

"Dozvolili su nam da u otežanim uslovima možemo raditi, zaraditi i privređivati, naravno, u mnogo manjem obimu, ali možemo prehraniti sebe, svoje familije i familije radnika", kazali su iz Udruženja.

Oni su dodali da su nadležni organi razumjeli problem ribarstva, dozvolili im da rade, zarade, a na kraju i pomogli sa bespovratnom novčanom pomoći.

"Kolika god pomoć da je bila, ona je za svakog ribara u ovom trenutku ogromna. Mi ćemo se Vladi odužiti na način što ćemo još više raditi i opravdati povjerenje koje su nam ukazali", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su kazali da žele da se smanji višemilionski uvoz ribe, kao i da se domaći riblji resurs maksimalno izlove.

To se može postići, kako su naveli, samo ako se izradi kvalitetna strategija razvoja ribarstva.

"Očekujemo da nas ministar poljoprivrede, Milutin Simović u što kraćem vremenskom periodu primi, naravno, i sve ostale predstavnike ribara", rekli su iz Udruženja.

Oni smatraju da je potrebno održati kvalitetan sastanak i donijeti rješenje za probleme, odnosno naći rješenje kako pomoći ribarstvu i kako maksimalno izloviti godišnje kvote.

Takođe, kako su dodali, treba razmotriti kako i na koji način oporaviti posrnulu morsku ribarsku flotu i dati jak zamajac razvoju ribarstva u cjelini, od ulova, prerade do potrošača.

"Nadamo se da za ribare dolaze bolji dani. Pandemije je samo ubrzala proces oporavka i razvoja ribarstva", zaključuje se u saopštenju.