Poklon Porto Montenegru od pet miliona bez potpisa: Matijevićeva čeka stav tužilaštva

Sporni ugovor koji predviđa oslobađanje od plaćanja skoro 5,6 miliona usvojio tivatski parlament, a tužilaštvo ga sada ispituje
109 pregleda 10 komentar(a)
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Snežana Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 15.02.2018. 20:24h

Gradonačelnica Tivta Snežana Matijević (DPS) nije još potpisala ugovor o opraštanju ukupno skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra za komunalija, niti će to uraditi u skorije vrijeme - saznaju „Vijesti“.

„Nisam još potpisala taj ugovor i to neću uraditi sve dok Specijalno državno tužilaštvo (SDT) zvanično u javnost ne izađe sa definitivnim stavom oko toga da li je sve u vezi tog posla pravno nesporno i u redu“, kazala je juče „Vijestima“ Matijevićeva.

Porto Montenegro je, shodno ugovoru na koji potpise treba da stave izvršni direktor te firme Dejvid Margason i gradonačelnica Tivta, oslobođen ukupno 541.441,37 eura na ime ekološke sanacije lokacije bivšeg Arsenala, 827.411,05 eura na ime troškova rušenja objekata nekadašnjeg vojnog brodogradilišta, te čak 4.222.658,82 eura po osnovu „površine objekata koji su postojali u Arsenalu prije 1945“. Odluku da se to uradi donijeli su odbornici DPS u lokalnom parlementu na formalni predlog Matijevićeve. Tu odluku na sjednici lokalnog parlamenta 17. januara zastupao je i potpredsjednik Opštine i lider tivatskog DPS Siniša Kusovac, koji je tvrdio da lokalna uprava ima pravnu obavezu da preko svojih leđa ispuni ugovorne obaveze države.

SDT je zbog ove afere formiralo predmet i započelo izviđaj, a tivatski DPS se pravda da je sve u redu i da za sve navodno postoji pravni osnov u članu 18 c ugovora o prodaji Arsenala koga su oktobra 2006. potpisali tadašnji premijer Milo Đukanović u ime Vlade kao prodavca i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank u ime kupca.

Opština Tivat nije potpisnik ugovora, a glavna administratorka Marija Sijerković (DPS) kazala je da opština nema pravnu obavezu prema ugovoru, već je opraštanje komunalija Portu „politička odluka“ lokalne vlasti.

Tivatska opozicija već je ranije upozorila Matijevićevu da dobro razmisli što joj valja činiti jer se Kusovac koji insistira na sprovođenju u djelo opraštanja komunalija Portu, nigdje imenom i prezimenom ne pojavljuje kao zvanični predlagač ili potpisnik bilo kog dokumenta s tim u vezi.

Specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić već je iz opštine izuzela svu dokumentaciju u vezi sa tim kontroverznim aranžmanom i pokrenula izviđaj.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, afera „Opraštanje komunalija“, izazvala je i nezadovoljstvo u redovima kluba odbornika DPS. Dio njih, naime, nakon sjednice SO 17. januara na kojoj su, ipak, svi digli ruke za taj aranžman, na osnovu svega što se čulo tokom rasprave u skupštinskoj sali, a posebno sa Kusovčeve strane, navodno je zaključio da prije toga nisu imali sve prave informacije u vezi sa ovim poslom koji nosi visok stepen rizika i za njihovu eventualnu inkriminaciju, zbog čega su kivni na svog lokalnog partijskog šefa.

Kusovac je juče u razgovoru sa novinarom „Vijesti“ to kategorički demantovao, istakavši da u lokalnom DPS-u ne postoje bilo kakva razmimoilaženja u vezi sa strategijom lokalne vlasti Tivta sa oprostom komunalija Portu.

Kusovac: Ispunjeni uslovi, ugovor da se potpiše bez odlaganja

Kusovac je juče „Vijestima“ potvrdio da je Odluka o davanju saglasnosti na ugovor sa Portom objavljena u Službenom listu i da je stupila na snagu.

„Stekli su se svi preduslovi da taj ugovor bude potpisan i očekujem da se to desi bez odlaganja. U protivnom, poslali bi smo krajnje problematičnu poruku o našoj ozbiljnosti prema jednom stranom investitoru i našem poštovanju ugovorenih obaveza”, kazao je Kusovac, koji nije želio da špekuliše što će se desiti ako Matijevićeva istraje u odluci da ne stavlja svoj potpis na ugovor koji bi je možda mogao inkriminisati da je presudno odgovorna za milionsku štetu za gradski budžet.

Bonus video: