Krediti do 20 hiljada eura za proizvođače i ribare

Simović je podsjetio da je Ministarstvo tokom prethodne dvije sedmice realizovalo četiri mjere iz posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura
2454 pregleda 1 komentar(a)
Simović, Foto: Bojana Ćupić
Simović, Foto: Bojana Ćupić
Ažurirano: 13.05.2020. 16:34h

Registrovanim poljoprivrednim proizvođačima, prerađivačima i ribarima od danas su na raspolaganju i izuzetno povoljni krediti do 20 hiljada eura za unapređenje postojeće i zasnivanje nove proizvodnje.

Kroz poseban program kreditiranja, koji će realizovati Investiciono razvojni fond (IRF) i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, odobravaće se krediti do 20 hiljada eura, uz kamatu 1,5 odsto, sa rokom otplate do dvije godine i grejs periodom do jedne godine.

Vlada će, kako je saopšteno iz Ministarstva, platiti kamatu tokom grejs perioda. Za tu mjeru iz posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, koji je Vlada donijela u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid-19, predviđeno je oko deset miliona eura.

Kreditni program podrške danas su predstavili potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora IRF-a, Zoran Vukčević, na imanju mladog poljoprivrednika Gorana Radinovića iz Kokota.

Radinović, koji se bavi proizvodnjom jagoda, je kao korisnik više programa podrške posljednjih godina kontinuirano uvećavao proizvodnju, koja se danas, sa hektra pod plastenicima i hektra na otvorenom, procjenjuje na 50 do 60 tona jagoda godišnje.

Simović je kazao da su danas obišli Radinovića, koji je prije dvije godine bio korisnik programa Mladi farmer Ministarstva poljoprivrede, kroz koji je dobio bespovratnih deset hiljada eura.

“Danas svjedočimo njegovom uspjehu, i to veoma značajnom. Mladi čovjek koji je već uspio da zasnuje značajnu robnu proizvodnju jagoda. Posebno ohrabruju informacije da je rod dobar, kvalitetan i da je situacija na tržištu više nego stabilna, sa povoljnim cijenama“, kazao je Simović.

On je dodao da je posebno ohrabrenje da u ovoj godini Radinović angažuje kvalitetnu i vrijednu domaću radnu snagu.

Simović je, govoreći o novoj kreditnoj liniji koja se pokreće danas, kazao da je uvjeren da je značajan broj poljoprivrednih proizvođača zainteresovan za ta povoljna sredstva.

Vukčević je naveo da je, u cilju ublažavanja posljedica pandemije, IRF u saradnji sa Ministarstvom pokrenuo novu kreditnu liniju usmjerenu na obezbjeđivanje sredstava za likvidnost poljoprivrednih proizvođača i mikro preduzeća iz sektora poljoprivrede i ribarstva, kako bi im olakšali taj period i prevazilaženje eventualnih problema.

Vukčević
Vukčević(Foto: Bojana Ćupić)

Protokolom o saradnji na realizaciji te kreditne podrške, koji je danas potpisan između IRF-a i Ministarstva poljoprivrede, definisan je način realizacije.

Ministarstvo će, između ostalog, obezbijediti logističku podršku, provjeru zahtjeva i dokumentacije i informacije u vezi sa pojedinačnim zahtjevima u cilju njihovog efikasnijeg sprovođenja, kako bi proizvođači što prije dobili kreditna sredstva.

IRF će, kako je saopšteno, nastaviti sa politikom povoljnosti za sektor poljoprivrede u dijelu obezbjeđenja datih sredstva, gdje garancije mogu biti i subvencije, premije i grantovi koje obezbjedjuje Ministarstvo iz nacionalnog budžeta.

Vukčević je rekao da će IRF prvi put koristiti i mehanizam garantnih šema koje finansira EU u okviru Programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI).

Simović je podsjetio da je, osim posebne kreditne linije, Ministarstvo tokom prethodne dvije sedmice realizovalo četiri mjere iz posebnog programa podrške poljoprivredi i ribarstvu, vrijednog 17 miliona eura .

Riječ je o avansnoj isplati 80 odsto premija poljoprivrednim gazdinstvima, uplati vanredne naknade korisnicima staračkih naknada, isplati jednokratne podrške profesionalnim ribarima, kao i uplati doprinosa poljoprivrednim osiguranicima za šest mjeseci.

Simović je kazao da očekuje da će i preostale dvije mjere posebne podrške biti realizovane uspješno u narednim danima.

„Jedna od mjera je u vezi sa stabilizacijom tržišta i njom ćemo se baviti narednih dana. Riječ je o zahtjevnoj mjeri i vjerujem da ćemo u ovoj sezoni uspjeti da stabilizujemo tržište poljoprivrednih proizvoda i time obezbijediti dohodak našim proizvođačima i stabilnost cijena na tržištu“, poručio je Simović.

On je podsjetio da pored realizacije posebnog programa, Ministarstvo odgovorno, ambiciozno i odlučno realizuje brojne mjere iz ovogodišnjeg Agrobudžeta.

Radinović je kazao da je iznenađen povoljnom situacijom na tržišištu, s obzirom na bojazni koje je imao od ovogodišnje sezone u vrijeme epidemije Covid-19.

„Iznenađeni smo potražnjom za jagodama i cijenom. Sve što uberemo odmah se proda“, rekao je Radinović kome je podrška kao mladom farmeru izuzetno značila na putu širenja proizvodnje.

On kroz aktuelni IPARD planira da nastavi unapređenje proizvodnjem na način da jagode plasira na tržište i van sezone, kada u Crnu Goru stižu samo iz uvoza.