Dobar trend naplate prihoda u prvom kvartalu

Jelena Đukić iz Uprave carina kazala je da je u prvom kvartalu ove godine ostvaren rast prihoda od 12 miliona eura, odnosno 7,7 odsto više u odnosu na isti period prošle
641 pregleda 0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Uprava carina u prvom kvartalu ove godine prihodovala je 12 miliona eura više u odnosu na isti period prošle.

Jelena Đukić iz Uprave carina kazala je za Infobiro Montenegro da je u prvom kvartalu ove godine postignut dobar trend naplate prihoda, čime je ostvaren rast prihoda od 12 miliona eura, odnosno 7,7 odsto više u odnosu na isti period prošle.

Ona je rekla da je ostvarenom naplatom u prvom kvartalu premašen plan prihoda za devet miliona eura, odnosno 5,8 odsto.

"Imajući u vidu pojavu epidemije koronavirusa, smanjenje privredne aktivnosti i mjere kojima je ograničen, ili potpuno obustavljen rad većeg broja privrednih subjekata, u aprilu je naplaćeno 47,4 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 34 odsto", kazala je Đukić.

Kako je navela, prema strukturi naplaćenih prihoda, u aprilu naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) pri uvozu iznosi 30 miliona i niža je za 40 odsto, čemu je u značajnoj mjeri doprinio pad prometa nafte i naftnih derivata.

"Međutim, zabilježena je dobra naplata akcize, u iznosu od 15 miliona eura, usljed značajanog rasta naplate akcize na duvanske proizvode koja je veća za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a takav trend je nastavljen i u maju", istakla je Đukić.

Ona je podsjetila da je Vlada, u okviru drugog paketa mjera podrške privredi i građanima, donijela uredbu o odlaganju naplate carine i PDV-a nastalih prilikom uvoza proizvoda.

"Tom uredbom omogućeno je produženje roka plaćanja carinskog duga sa 30 na 60 dana, koji dospijeva za plaćanje u aprilu i maju, a koji je obezbijeđen bankarskim garancijama, carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije", dodala je Đukić.

Ona je kazala da je u uslovima aktuelne krize preduzeto više mjera na pojednostavljenju i ubrzanju procedura na granici, kako bi se ubrzao protok robe i izbjegli svi nepotrebni zastoji i fizički kontakti.

Đukić je navela da je Uprava carina uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora.

Kako je dodala, sinhronizovanim aktivnostima u okviru projekta omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode - hranu, ljekove i medicinska sredstva.

“Uvoznicima je obezbijeđena mogućnost carinjenja i stavljanja robe u slobodan promet na granici, pri čemu je od izuzetne vaznosti dobra saradnja svih agencija koje sprovode svoje nadležnosti na graničnom prelazu", navela je Đukić.

Bonus video: