I Blažo Đukanović ima pravo na pola minimalca

Firme za postavljanje elektroinstalacija uvrštene u ugrožene, iako je radio sektor građevinarstva gdje su im šifre djelatnosti. Među njima i firma sina predsjednika države i nekoliko partnera, a pojedini sa sličnom djelatnošću nemaju pravo na subvenciju
18813 pregleda 18 komentar(a)
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Blažo Đukanović, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 13.05.2020. 20:11h

U građevinarstvu se od početka epidemije koronavirusa u Crnoj Gori gotovo nesmetano radilo, a Ministarstvo ekonomije i Vlada su napravili pojedine izuzetke i odobrili subvencije za kompanije iz ovog sektora koje se bave električnim instalacijama na građevinama.

Ministarstvo ekonomije je objavilo tri spiska, na jednom su djelatnosti koje su bile zatvorene i na drugom djelatnosti turizma koje imaju subvencije u iznosu pune bruto minimalne zarade od 364 eura.

Na trećem spisku su šifre djelatnosti koje su, prema procjeni države, normalno poslovale i za koje ne važe nikakve subvencije. Djelatnosti koje nijesu ni na jednom od tih spiskova ubrajaju se u ugrožene i imaju pravo na subvenciju polovine bruto zarade (182 eura). Po tome, preduzeća iz sektora građevinarstva čija je pretežna djelatnost šifra: 4321 - postavljanje električnih instalacija imaju pravo na subvenciju polovine bruto zarade, a preduzeća čija je pretežna djelatnost šifra: 4222 - izgradnja električnih i telekomunikacionih vodova nemaju pravo na subvenciju.

Iz Ministarstva ekonomije su na pitanje - zašto preduzeća sa šifrom djelatnosti 4321 imaju pravo na subvencije za razliku od ostalih iz građevinarstva, kazali da im je u vezi sa subvencijama stiglo 270 različitih pitanja, te da će naknadno odgovoriti.

Ko (ne)može subvenciju

Firma BB Solar u suvlasništvu Blaža Đukanovića, sina predsjednika Crne Gore, ima pravo na subvencije budući da ima šifru djelatnosti 4321 i registrovana je za postavljanje električnih instalacija. Prema poreskoj prijavi za prošlu godinu, BB solar ima 41 radnika i ima pravo, prema ovoj subvenciji od države, na polovinu neto zarade od 111 eura po radniku, za koliko se umanjuje obaveza poslodavca.

Firma ima i olakšicu za poreze i doprinose na taj iznos, što je još 71 euro po radniku. Ovim firma mjesečno može da ima uštedu od 7.462 eura, ako bude koristila to što je država omogućila. Subvencije se odnose na april i maj. BB solar je lani imalo neto profit od 424 hiljade eura. Zvanično nije poznato da li je podnošen zajtjev za subvencioniranje plata.

Ugroženu djelatnost i pravo na subvenciju usljed pandemije koronavirusa imaju i firme Ramel i “Electro Team” iz Budve, koje su angažovane na vrijednim poslovima duž prve dionice auto - puta u Crnoj Gori. Ramel ima 172 radnika pa mjesečno može da uštedi 31.304 eura, a firmi “Electro Team” ostaje mjesečno 24.338 za njihova 134 radnika. Neto profit Ramela lani je bila 1,1 milion eura, a “Electro Teama” 322 hiljade eura.

Vlasnik Ramela je Marinko Radulović i ta firma je često bila, kao i BB Solar, podizvođač najprofitabilnijoj građevinskoj kompaniji Bemax.

Jesenas kada su dobili drugu partiju u poslu za postavljanje elektromreže na prioritetnoj dionici auto-puta Smokovac - Mateševo, suvlasnici “Electro team”, sa po 50 odsto vlasništva, bili su bračni par Jelena i Miroslav Milović. Posljednji podaci iz Centralnog registra preduzeća pokazuju da je sada Jelena Milović stopostotni vlasnik i izvršna direktorica ove firme.

Pravo na subvencije zbog iste šifre ima i profitabilna firma Mezon iz Danilovgrada, u vlasništvu Radomira Kovačevića, koji posjeduje 60 odsto vlasništva, a Nikola Kovačević i Marija Jovović po 20 odsto. Firma Mezon ima 82 zaposlena, i bavi se postavljanjem brojila. U 2019. je imao čak 6,4 miliona eura profita. Ona će sada imati pravo na mjesečnu subvenciju od 14.924 eura.

Firme Mezon, Ramel i “Electro Team” veliki dio poslova imaju kod državnog CEDIS-a. Na poslu za revitalizaciju mreže na sjeveru bile su u konzorcijumu i uzele ugovore u vrijednosti više od 25 miliona eura.

Sa druge strane, poznate firme kao što su: Televex, PTT Inženjering, Energomontaža i druge nemaju pravo na subvenciju usljed epidemije jer je njihova šifra djelatnosti 4222 - izgradnja električnih i telekomunikacionih vodova, iako se ona praktično bavi postavljanjem električnih instalacija, kao i navedena preduzeća.

Za ostvarivanje subvencije za april, rok za podnošenje zahtjeva je 15. maj, a one za maj - 15. jun. Privredni subjekti koji su naknadno izmirili obaveze po osnovu poreza i doprinosa za 2019, imaju pravo na podnošenje zahtjeva posle isteka roka definisanog za predaju zahtjeva, a najkasnije do 31. maja (za aprilsku subvenciju za zarade) odnosno do 30. juna (za dodjelu subvencije za maj).

I Eminent kao trgovac ima pravo na subvenciju

Firma Eminent u vlasništvu dr Ratimira Saveljića, koja se decenijama bavila prodajom elektro-opreme Elektroprivredi, ali i postavljanjem instalacija u oblasti građevine, izgradnjom žigara..., može takođe do subvencija. Ova firma je registrovana u sektoru G - Trgovina na veliko i trgovina na malo i popravka motornih vozila i motocikala, a šifra djelatnosti joj je 4619 - posredovanje u prodaji raznovrsnih proizvoda.

Bez obzira na višemilionske poslove Eminenta, imaju pravo na pola bruto minimalne zarade. Za njegovih 15 radnika pravo na subvenciju iznosilo bi 2.730 eura mjesečno.

Mogu se prijaviti advokati, notari, izvršitelji i slobodni umjetnici

Omogućeno je podnošenje zahtjeva za subvenciju kovid-19 za grupu poreskih obveznika koji obavljaju samostalnu djelatnost, a nemaju obavezu registracije u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Iz PU je objašnjeno da u tu grupu poreskih obveznika spadaju advokati, notari, izvršitelji, kao i slobodni umjetnici. Oni su pozvali obveznike koji su predali zahtjev za paušalno oporezivanje prihoda od samostalne djelatnosti (ZPO) za ovu godinu, koji je obrađen u sistemu PU, da pokušaju ponovo sa podnošenjem zahtjeva za subvenciju za april.

Bonus video: