Policija za 1,61 milion kupuje palice, šljemove, štitove, uniforme...

Kod drugog tendera, prema specifikaciji označenoj stepenom tajnosti „interno“ u koju su „Vijesti“ imale uvid, najvrijednija je prva partija koja se tiče nabavke intervencijske opreme 576.180 eura (600 komada šljemova sa ravnim vizirom, 600 prsluka sa štitnicima za noge i ruke, 600 štitova i 600 sredstava za vezivanje - lisice za ruke)
20227 pregleda 51 komentar(a)
Najavili odgovore na pitanja o nabavkama: Veljović, Foto: Boris Pejović
Najavili odgovore na pitanja o nabavkama: Veljović, Foto: Boris Pejović

Uprava policije (UP), kojom rukovodi Veselin Veljović, oglasila je 22. aprila i 24. aprila dva tendera - za nabavku službenih uniformi, dodatne opreme i čizama procijenjene vrijednosti 830 hiljada eura i za nabavku intervencijske opreme, službenih palica, zaštitnih maski i balističkih prsluka (kroz četiri partije), za ukupno 780 hiljada eura.

Za dvije nabavke, ukupno vrijedne 1,61 milion eura, dopunjavali su detalje prvobitnih oglasa, tako da je otvaranje ponuda na prvom tenderu Uprave policije zakazano za 1. jul, a za drugi tender za nabavku opreme i sredstava prinude za 6. jul.

Duži rokovi u nabavkama policijske opreme su uobičajeni, jer je 45 dana neophodno samo da bi se obezbijedila uvozna dozvola.

Prvim tenderom traži se policijska garderoba, odnosno djelovi službene uniforme sa dodacima procijenjene vrijednosti 780 hiljada plus nabavka čizama sa povišenom šarom 50.000 eura.

Kod drugog tendera, prema specifikaciji označenoj stepenom tajnosti „interno“ u koju su „Vijesti“ imale uvid, najvrijednija je prva partija koja se tiče nabavke intervencijske opreme 576.180 eura (600 komada šljemova sa ravnim vizirom, 600 prsluka sa štitnicima za noge i ruke, 600 štitova i 600 sredstava za vezivanje - lisice za ruke).

Druga partija vrijedna 14.520 eura odnosi se na nabavku službenih (gumenih) palica, koje koriste državne bezbjednosne službe. Treća partija se odnosi na nabavku 300 kompleta zaštitnih maski procijenjene vrijednosti 64.500 eura, a četvrta partija za nabavku 160 balističkih prsluka, procijenjene vrijednosti 124.800 eura.

Ima li favorizovanja?

Napominje se da je uslovima tendera za partiju jedan, dva i tri - ponuđač u obavezi da „dostavi uzorak svakog pojedinačnog dijela opreme iz tehničke specifikacije, izrađen shodno tehničkim opisima datim u dijelu tehničkih karakteristika ili specifikacija predmeta javne nabavke“. Za partiju četiri ponuđač je u obavezi da, uz ponudu, dostavi uzorak zahtijevanog predmeta nabavke, kao i uzorak materijala za artikal naveden u tom dijelu tehničkih karakteristika ili specifikacija.

Pojedini zainteresovani ponuđači pitali su na Portalu javnih nabavki 5. i 7. maja Upravu policije o detaljima iz specifikacije tražene policijske opreme, navodeći da je slična sa opremom koju javno na svom sajtu nudi kompanija “Mile Dragić” iz Srbije.

Iz nadležne komisije je odgovoreno da je specifikacija sačinjena shodno potrebama naručioca na način da omogućava nesmetanu konkurenciju, tvrdeći da “nijesu osnovani navodi da je bilo koji ponuđač favorizovan, pa ni kompanija ‘Mile Dragić’”.

“U tenderskoj dokumentaciji za partiju date su tehničke karakteristike ove opreme od firme ‘Mile Dragić’ Srbija, pa ste samim tim ograničili konkurenciju i onemogućili ućešće drugih zainteresovanih ponuđača koji su u mogućnosti ponuditi traženu opremu sa mnogo boljim performansama i kvalitetom, koju koriste policije Francuske, Njemačke, Italije, Turske i drugih evropskih zemalja.Takođe ste traženu opremu iz specifikacije broj 1, stavili u jednu partiju i ako za to ne postoje razlozi zbog namjene i korišćenja iste, jer se proizvodi pojedinačno kod više proizvođača, pa ovakvim postupkom stvarate favorizovanje jednog ponuđača i eliminišete konkurenciju. S obzirom da tražena oprema iz partije I može biti razdvojena u više partija stvarate uslove za transparentnost i mogućnost učešća više ponuđača, pa samim tim otvarate mogućnost dobijanja opreme sa mnogo boljim performansama i kvalitetom i značajno povoljnijim cijenama”, navodi se u pitanju Komisiji UP, kojom predsjedava Ljiljana Gogić.

Komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda je odgovorila i da je pripremila tendersku dokumentaciju kako je predviđeno Zakonom o javnim nabavkama te da predmet nabavke može da bude određen po partijama prema tehnologiji, vrsti, količini, mjestu i vremenu isporuke, a “poštujući sva načela koje propisuje zakon”.

“Komisija je razmotrila mogućnost dijeljenja partije broj 1 u više partija, ali imajući u vidu potrebe naručioca koje se ogledaju prvenstveno u ostvarivanju kompatibilnosti opreme u navedenoj partiji, kao i kompatibilnost iste na već postojećoj opremi koja je u upotrebi u jedinicama UP, nije moguće izvršiti razdvajanje partije 1 u više njih”, navode iz Komisije.

Da li je nabavka sad neophodna?

“Vijesti” su juče poslale pitanja direktoru UP, a iz njegovog kabineta su saopštili da će odgovoriti, što se nije desilo do zaključenja ovog broja “Vijesti”.

Šef policije je upitan da li je, usljed pandemije koronavirusa, neophodno nabavka ove policijske opreme i dijela sredstava prinude, kako komentariše sumnjičenja zainteresovanih ponuđača da su opremu naručili prema specifikaciji koja odgovara navodno firmi “Mile Dragić” iz Srbije, da li su tenderi suprotni odluci Vlade o ograničavanju budžetske potrošnje i javnih nabavki “osim neophodnih” te otkud sada tolika potreba policije za oklopima, palicama...

Nakon zabrane, proširene moguće javne nabavke

Mjerama Vlade usljed epidemije koronavirusa od 19. marta zabranjeno je pokretanje svih javnih nabavki, osim onih koje su neophodne za fiunkcionisanju zdravstvenog sistema. Vlada je, međutim, 9. aprila usvojila zaključke, prema kojima je proširen taj okvir usljed potrebe za nesmetano funckionisanje sistema javne uprave, usluga iz oblasti informacione bezbjednosti i održavanja sistemskog i aplikativnog softvera, izvođenja radova tekućeg održavanja i realizacije kapitalnih projekata i investicija. Prije pokretanja postupka, naručilac mora imati saglasnost Ministarstva finansija o obezbijeđenim finansijskim sredstvima.

Bonus video: