PREDSJEDAVAO TELEKONFERENCIJSKOM SAMITU DRŽAVA CEI

Marković: Bićemo destinacija bez korone, stvoriće se uslovi da zaživi turistička sezona

"Srećom, danas u svim našim zemljama negativni trendovi opadaju. U isto vrijeme, raste napor za oživljavanje svih sfera života. Naravno, uz neophodan oprez zbog mogućeg novog talasa zaraze", kazao je Marković
11845 pregleda 26 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore

Države Centralnoevropske inicijative (CEI) saglasile su se danas na telekonferencijskom samitu, kojim je predsjedavao premijer Crne Gore Duško Marković, da tijesno sarađuju i da budu solidarne u naporima za otklanjanje socio-ekonomskih posljedica pandemije novog koronavirusa, saopšteno je iz Vlade Crne Gore

"Saglasni smo da hitne mjere moraju da budu strogo u vezi sa tekućom zdravstvenom krizom, da budu dobro koordinisane, proporcionalne, transparentne i da uvijek poštuju temeljna prava svakog pojedinca", navodi se, između ostalog u usvojenoj Zajedničkoj izjavi.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, predstavio rezultate mjera koje je Vlada Crne Gore donosila u cilju zaštite zdravlja i života svih građana, i rekao da Crna Gora nije zaboravila ni solidarnost na regionalnom planu i šire.

"Srećom, danas u svim našim zemljama negativni trendovi opadaju. U isto vrijeme, raste napor za oživljavanje svih sfera života. Naravno, uz neophodan oprez zbog mogućeg novog talasa zaraze. To nas je i podstaklo da organizujemo Samit sada, da razmijenjujemo iskustva, anticipiramo probleme i djelujemo proaktivno kroz regionalnu i multilateralnu saradnju", istakao je Marković.

On je dodao da je Crna Gora već preduzela prve korake u normalizaciji života i pripremi turističke sezone i apelovao da se u proces normalizacije ulazi sinhronizovano.

"Crna Gora je već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam, a vjerujemo da će se uskoro, posebno imajući u vidu očekivanje da ćemo biti destinacija bez korone, stvoriti uslovi da zaživi turistička sezona. Uvažavajući sve naše dosadašnje napore na očuvanju javnog zdravlja, vjerujem da smo saglasni da u taj proces moramo zakoračiti pažljivo i sinhronizovano, uz komplementarnost nacionalnih mjera sa onim na nivou regiona i Evrope. Stoga, smatram da je izuzetno važno da ojačamo saradnju i koordinaciju u oblastima zdravstva, carina, transporta, te da obezbijedimo usaglašene mjere kontrole, prevencije širenja virusa i upravljanja graničnim prelazima. Nedavno predstavljene smjernice EK o postepenom nastavku turizma, transporta i povezanih aktivnosti su koristan putokaz za sve nas i dokaz o potrebi usaglašenog pristupa kako bi se povratak turizma i povezanosti odvijao što brže i na bezbjedan način", kazao je Marković.

U saopštenju Vlade se navodi da su zemlje članice najstarije evropske regionalne inicijative ocijenile da ozbiljne socio-ekonomske posljedice pandemije novog koronavirusa nalažu neuobičajene mjere uz odlučnost, zajedništvo i solidarnost.

"Obavezujemo se da ćemo se fokusirati na unapređenje socio-ekonomskih performansi, pogodnog okruženja za poslovanje i investicije tako da bi se naše ekonomije mogle brže oporaviti jačanjem trgovine i nesmetanog protoka roba, jačanjem povezivanja, privlačenjem više stranih investicija i turizma. Ponavljamo da saradnja, povjerenje i solidarnost predstavljaju najefikasnije odgovore na ovu pandemiju. Naglašavajući da poštovanje međunarodnog prava ostaje naše vodeće načelo, odlučni smo da odgovorimo odlučno, na inovativan način i zajednički, naročito kroz snažna partnerstva, kako bismo se izborili sa socio-ekonomskim izazovima koje COVID-19 postavlja pred naš region", navodi se u Zajedničkoj izjavi.

Iz Vlade je saopšteno i da su ohrabreni napori CEI i ostalih regionalnih i međunarodnih organizacija u pružanju koherentnog i koordinisanog odgovora na šire implikacije različitih dimenzija krize izazvane pandemijom novog koronavirusa.

"Države CEI pozdravile su mobilizaciju i preraspodjelu više od sedam milijardi kroz razne instrumente Evropske unije u podršci Zapadnom Balkanu i zemljama Istočnog partnerstva radi rješavanja neposrednih zdravstvenih i humanitarnih potreba usljed izbijanja pandemije kao i radi pomoći u ograničavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije", piše u saopštenju Vlade.

Na Samitu, koji je putem telekonferencije organizovala Crna Gora kao trenutna država predsjedavajuća Inicijativom učestvovali su, pored predjedavajućeg, premijera Duška Markovića, predsjednici Vlada Albanije Edi Rama, Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković, Moldavije Jon Čiku, Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i Ukrajine Denis Šmihal kao i visoki zvaničnici iz ostalih država članica CEI. 

"U svojstvu specijalnih gostiju, učestvoali su evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji, direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti", zaključuje se u saopštenju.