Pakuju rebalans kase

Očekuje se da će tokom maja biti stvorene pretpostavke da se o predlogu izmjena državnog budžeta za 2020. godinu razgovara na Vladi, kazali su "Vijestima" u Ministarstvu finansija. Nakon toga će se izjašnjavati Skupština
11422 pregleda 5 komentar(a)
Ne može se računati ni na prihod od koncesije za ACG: Radunović, Foto: Vlada Crne Gore
Ne može se računati ni na prihod od koncesije za ACG: Radunović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 16.05.2020. 16:23h

Priprema rebalansa je u toku i očekuje se da će tokom maja biti stvorene pretpostavke da se o predlogu izmjena državnog budžeta za 2020. godinu razgovara na Vladi, odgovoreno je “Vijestima” u Ministarstvu finansija na čijem čelu je Darko Radunović.

Iz tog resora nijesu saopštili šta se može očekivati na prihodnoj i na rashodnoj strani budžeta, o čijim izmjenama će se izjašnjavati Skupština Crne Gore.

Predstavnici ekonomske struke ukazivali su prethodnih dana da nove mjere Vlade treba da sadrže racionalizaciju javne potrošnje, smanjenje visokih plata javnih funkcionera, da budu usmjerene ka dodatnoj pomoći zatvorenim djelatnostima koje su najviše pogođene pandemijom, ka većem oslobađanju obaveza od lokalnih i državnih taksi...

Zbog uticaja epidemije koronavirusa na ekonomiju, iz Vlade je procijenjeno da će budžetu za podmirenje svih troškova faliti oko 508 miliona, od čega se 455 miliona obezbjeđuje iz novih pozajmica, a oko 53 miliona iz donacija

Ovogodišnji budžet je projektovan na 2,64 milijarde eura, od čega se od izvornih prihoda očekivalo 2,054 milijarde eura.

Zbog uticaja epidemije koronavirusa na ekonomiju, iz Vlade je procijenjeno da će budžetu za podmirenje svih troškova faliti oko 508 miliona, od čega je 455 miliona planirano da se obezbijedi kroz dodatno zaduženje, a oko 53 miliona iz donacija.

Cifre

Ministarstvo teško ove godine može računati na planiranih 70 miliona eura od davanja Aerodroma Crne Gore (ACG) u zakup na 30 godina, a upitno je i planiranih 15-ak miliona od projekta ekonomskog državljanstva.

Izvjesno je da se na prihodnoj strani moraju raditi korekcije prihoda od svih poreza i doprinosa, koji će biti manji u odnosu na plan.

Ministar finansija je nedavno izjavio da neće biti smanivanja penzija, a nije siguran za plate u javnom sektoru. Radunović je istakao da je za budžet najvažniji treći kvartal (jul, avgust i septembar), te da bi bilo dobro ako budemo uspjeli da organizujemo turističku sezonu i da se od te djelatnosti ostvari “održiv prihod”

Na rashodnoj strani država je imala vanredne izdatke za pomoć građanima i privredi posebno kroz drugi paket mjera podrške, a treba da kalkuliše i trošak kroz treći paket mjera, za koji se očekuje da bude predložen paralelno sa rebalansom.

U okviru prvog paketa mjera za penzionere i socijalno ugrožene isplaćena je jednokratna pomoć od milion eura, a ta martovska reakcija države dominantno čini odlaganje obaveza za poreze i kredite do 90 dana te za zakup, avansna plaćanja za građevinare za projekte od javnog interesa...

Treba da kalkulišu i trošak kroz treći paket mjera, za koji se očekuje da bude predložen paralelno sa rebalansom

Drugi paket mjera košta budžet 75 miliona u bruto efektu, odnosno 46 miliona neto. U okviru te podrške građanima i privredi država je subvencionisala minimalnu zaradu od 222 eura za zatvorene djelatnosti i turizam za april i maj, a poslodavac je oslobođen dažbina na taj iznos (142 eura). Uz to, za ugrožene djelatnosti zaposlenom se isplaćuje subvencija od 111 eura za april i maj (50% minimalne zarade) i poslodavac se oslobađa dažbina na taj iznos (71 euro). Tu su i subvencije za novo zapošljavanje za šest mjeseci (70% minimalne zarade) ili 255 eura mjesečno uključujući doprinose, zatim subvencije zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu zbog djece dok traje epidemija, kao i onih u karantinu i izolaciji (70 odsto minimlane zarade) za taj period.

Po 50 eura dobili su nezaposleni iz državnog budžeta, a koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 31. marta i koji nijesu korisnici materijalnog obezbjeđenja. Toliko dobijaju i penzioneri koji primaju srazmjernu penziju.

Podrazumijeva i dodatnu finansijsku podršku poljoprivredi i ribarstvu, najviše zarade u javnom sektoru su prepolovljene za dva mjeseca, što je ušteda od oko pola miliona eura...

Ministar Radunović je nedavno izjavio da neće biti smanjenja penzija, a nije siguran za plate u javnom sektoru.

On je ukazao i da je za državni budžet najvažniji treći kvartal (jul, avgust i septembar) te da bi bilo dobro ako budemo uspjeli da organizujemo turističku sezonu i da se od te djelatnosti ostvari “održiv prihod”. Oko 25 odsto crnogorskog bruto-domaćeg proizvoda čini turizam. Čeka se poseban paket mjera podrške za tu granu privrede.

Bonus video: