Većinu kirije od Svetog Stefana dali na plate, sponzorstvo i donaciju

U državnoj kompaniji čiji je posao da naplaćuje zakupninu za Sveti Stefan i Miločer radi troje ljudi sa neto platama od 1.200, 1.800 i 2.100 eura
2676 pregleda 2 komentar(a)
Državna firma “Sveti Stefan hoteli” na dopis iz Vlade uplatila 50.000 eura za Expo u Dubaiju, Foto: Vuk Lajović
Državna firma “Sveti Stefan hoteli” na dopis iz Vlade uplatila 50.000 eura za Expo u Dubaiju, Foto: Vuk Lajović

Državna kompanija “Sveti Stefan hoteli“ iz Budve, čiji je posao da svaka tri mjeseca naplaćuje zakupninu za izdavanje Svetog Stefana i Miločera od kompanije “Adriatic properties”, prihodovala je za prvi kvartal ove godine (januar, februar i mart) 244 hiljade eura, od čega je potrošila 137 hiljada eura.

Poslovni rashodi pod stavkom “troškovi zarada, naknada zarada i ostali lični rashodi“ iznosili su 130.514 eura, iako ova kompanija zvanično ima samo troje zaposlenih.

Na pitanje “Vijesti” kako je ovo moguće i šta se sve nalazi u okviru ove stavke, iz kompanije su odgovorili da su tu i sponzorstva i donacije od 100.500 eura.

“Knjigovodstveno se ovi rashodi knjiže na kontu 5296, ali ih računovodstveni sistem prikazuje u okviru navedene stavke”, naveli su iz kompanije.

Prema izvještaju menadžmenta kompanije, objavljenom na sajtu Montenegroberze, oni u uplatili 50.000 eura sponzorstva za učešće Crne Gore na Svjetskoj izložbi Expo 2020. u Dubaiju, nakon što su dobili dopis od Milutina Simovića, potpredsjednika Vlade i predsjednika Organizacionog odbora za učešće Crne Gore na Expo 2020 i Dušanke Jeknić, ambasadorke i generalne komesarke Nacionalnog paviljona Crne Gore na ovoj Svjetskoj izložbi.

Vlada je za uređenje svog paviljona angažovala dvije firme iz Milana i Dubaija za 2,3 miliona eura. Zbog pandemije koronavirusa ova manifestacija se neće održati ove godine već je odložena za period od oktobra 2021. do marta 2022. godine.

Ostalih 50 hiljada eura donacije uplaćeno je Nacionalnom kordinacionom tijelu za borbu protiv koronavirusa.

Preostali iznos (30.014 eura) odnosi se na zarade zaposlenih sa plaćenim porezima i doprinosima, naknade članovima Odbora direktora sa plaćenim porezima i doprinosima, ugovori o djelu i autorski honorari.

U kompaniji radi troje zaposlenih, od čega, kako su naveli, predsjednik Odbora direktora Milan Vučinić ima neto zaradu od 2.100 eura, izvršni direktor Miško Rađenović ima 1.800, a sekretar društva Saša Samardžić 1.200 eura.

Budvanska kompanija osnovana je u junu prošle godine izdvajanjem iz “Budvanske rivijere”. Osnivački ulog bio je kompleks nekretnina na Svetom Stefanu i Miločeru, koji su dati u zakup “Adriatic properties” 2005. godine, i 25 hiljada eura.

Preduzeće je prošle godine kupilo, navedeno je u izvještaju, polovni automobil u “Rokšpedu” za 22.900 eura.

Oni su prošle godine naplatili zakupninu za četvrti kvartal od 295.649 eura, dok su podnijeli tužbu protiv “Budvanske rivijere” tražeći da im proslije dio dio novca od zakupnine za treći kvartal u iznosu od 115.689 eura.

Bonus video: