Prema prvom roku trebalo da bude otvoren prije godinu

Auto-put bi kasnio i bez virusa

U Vladi ćute o novim višemilionski teškim poslovima i kašnjenju, a sagovornik “Vijesti” tvrdi da još nije ni počela rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina, za čiju izgradnju je potrebno bar deset mjeseci, a bez kojeg auto-put praktično nije upotrebljiv
11628 pregleda 11 komentar(a)
Prema prvom roku auto-put trebalo da bude otvoren prije godinu, Foto: Boris Pejović
Prema prvom roku auto-put trebalo da bude otvoren prije godinu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2020. 22:05h

Izgradnja dionice auto-puta od Podgorice do Mateševa ne bi bila završena u roku i da nije bilo problema usljed epidemije koronavirusa, zbog nepripremljenosti projekta i problema sa dijelom podizvođača.

To tvrdi sagovornik “Vijesti” iz tima koji se bavi tehničkom pripremom projekta i ističe da nije ni počela rekonstrukcija puta od Mateševa do Kolašina, za čiju izgradnju je neophodno bar deset mjeseci, a bez koje je dionica auto-puta beskorisna, jer nema vezu sa magistralnim putem.

“Vijesti“ su prije deset dana poslale pitanja Ministarstvu saobraćaja i kabinetu premijera Duška Markovića o novim tajnim višemilionskim poslovima i kašnjenjima na projektu, ali nijesu dobile odgovor.

Marković prilikom obilaska radova
Marković prilikom obilaska radova(Foto: Boris Pejović)

“Vijesti” su pitale da li su opravdani razlozi zbog kojih kineski izvođač CRBC traži dodatna plaćanja.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nije odgovorio, ali je nekoliko dana kasnije za Radio Crne Gore kazao da su zahtjevi neosnovani i da će o tome, kao i o dodatnom roku za produženje radova, odlučiti Nadzorni organ.

Nurković je u početku tvrdio i da petlja Smokovac pripada dijelu ugovorenih radova i da ne treba dodatno da bude plaćena, pa je kasnije pristao da 30 miliona eura dodatno plati kompaniji CRBC, odnosno njihovom podizvođaču Bemaksu.

Prvi rok za završetak radova bio je 11. maj 2019. godine, pa je pomjeren za 30. septembar 2020, a sada bi, kao što je nedavno priznao i Marković, auto-put mogao biti otvoren na ljeto 2021.

“Vijesti” su pitale i koliki su do sada ukupni direktni i indirektni troškovi izgradnje dionice, kao i da li imaju procjenu koliko će koštati preostali radovi potrebni da se završi i otvori za saobraćaj.

Prema dosadašnjoj gruboj računici, svi ugovoreni i naknadno ugovoreni radovi i usluge, zajedno sa kamatama, kursnim razlika i drugim troškovima, mogli bi dostići 1,3 milijarde eura za 42 kilometra auto-puta.

“Vijesti” su pitale i kada će početi rekonstrukcija puta Mateševo - Kolašin, da li je izabran izvođač i ako jeste - ko je, kolika je ugovorena vrijednost tih radova i kada se očekuje završetak rekonstrukcije tog putnog pravca.

Dionica auto-puta prema sadašnjem projektu završava u selu Mateševo, odakle uski i loši put vodi do Kolašine i veze sa magistralom.

Da bi ovaj put, prema riječima pomenutog sagovornika “Vijesti” koji je zahtijevao anonimnost, prihvatio očekivani povećani saobraćaj sa autoputa, morao bi biti proširen na sedam metara, uz treće trake na pojedinim djelovima.

Državno preduzeće Monteput prošle godine se obavezalo da kao investitor rekonstruiše put, ali su na tome radili usporeno, pa čak i neozbiljno - kako su ih u odgovorima na urbanističko tehničke uslove okarakterisali iz drugih državnih institucija.

Prema prvom roku auto-put trebalo da bude otvoren prije godinu: Most Moračica
Prema prvom roku auto-put trebalo da bude otvoren prije godinu: Most Moračica(Foto: Luka Zeković)

Izrada projekta rekonstrukcije puta uvrštena je u plan javnih nabavki Monteputa tek izmjenom od 10. oktobra prošle godine, da bi zahtjev za malu nabavku bio objavljen 15. oktobra. Monteput je 31. oktobra potpisao ugovor za izradu projekta rekonstrukcije sa firmom “Via project”. Prema ugovoru, projekat treba da bude završen u roku od 40 dana od potpisivanja. Vrijednost izrade projekta je 14.495 eura.

Šta se desilo nakon toga, kriju u nadležnom vladinom resoru. U planu javnih nabavki Monteputa za ovu godinu nema rekonstrukcije puta.

Javni interes za eksproprijaciju privatnog zemljišta za potrebe rekonstrukcije utvrđen je odlukom Vlade u decembru prošle godine, ali ni taj postupak nije završen.

“Rekonstrukcije ovog puta u ono što bi on trebao da bude iznosila bi oko 15 miliona eura. Zašto kasni - ne znam, ali činjenica je da ni dionica auto-puta nije završena dok se on ne završi. Po logici, ovaj put je trebalo da bude dio na početku ugovorenih radova auto-puta, jer je njegov najvažniji prilazni put. Možda se čeka da određeni podizvođač bude slobodan od drugih radova kako bi mogao preuzeti i ovaj vrijedan posao”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

CEDIS-u nije bilo jasno ni šta se gradi

Koliko se neozbiljno priprema projekat rekonstrukcije puta Mateševo - Kolašin pokazuje i dopisivanje između nadležnih institucija iz avgusta i septembra prošle godine u vezi izdavanje “nekih” urbanističko-tehničkih uslova.

Tako, na primjer, državnom Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS) uopšte nije bilo jasno šta od njega traže Ministarstvo održivog razvoja i Monteput, da bi im dali saglasnost na urbanističko-tehničke uslove.

“Na osnovu zahtjeva od 5. 8. 2019. godine Ministarstva održivog razvoja i turizma ne može se zaključiti šta se zahtijeva. Naime, u dopisu se zahtijevaju nekakvi uslovi (ne zna se za šta), koji se preciznije navode kao uslovi za priključenje. Međutim, niti se navode podaci na osnovu kojih bi se izdali tehnički uslovi za priključenje objekta (na primjer tunela, rasvjete ili slično), kao ni o kojem se objektu radi”, navode iz CEDIS-a.

Iz kompanije navode i da im je dostavljen crtež “takve razmjere da je potpuno neupotrebljiv”.

Zahtjev Monteputa je bio takav da su ih iz CEDIS-a pitali - šta od njih traže, da li saglasnost da izmjeste dalekovod, ili da im daju uslove da na elektromrežu priključe tunel, ili možda javnu rasvjetu.

Nakon dopisivanja, razjašnjeno je šta Monteput gradi i dati su tehnički uslovi za izmještanje dalekovoda sa trase budućeg puta.

Preporučujemo za Vas